Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Wass Albert-emlékpark tizenhárom almafából

t: 4652

Wass Albert-emlékpark tizenhárom almafából

Kpek:


Rszletek:

   Egyedülálló élõ emlékmû Várpalotán

Wass Albert születésének 100. évfordulója, továbbá a Wass Albert-emlékév apropóján Várpalotán április 8-án (kedden) 16.30-kor a régi strand területén ünnepélyes keretek között az országban egyedülálló élõ emlékmûvet adtak át a város lakóinak.
A kezdeményezõ Palotai Turul Társaság és Várpalota Város Önkormányzatának hathatós támogatásával sikerült megvalósítani a Wass Albert-emlékparkot.

Németh Árpád, Várpalota polgármestere védnöksége alatt létrejött élõ emlékmû ötlete az író A tizenhárom almafa címû regényén alapszik.

(Az újonnan kijelölt magyar–román határ éppen Mózsiék háza alatt szeli ketté Erdélyországot. Mózsi annak idején húsz almafát ültetett a ház mellé, melyekbõl Észak-Erdély hazatérésekor már csupán tizenhárom fácska növekszik a kommandói hegyoldalban. De nem mindegyik Mózsiék birtokán, ugyanis hat fácska az ismét magyarrá lett Észak-Erdélyhez kerül, míg hét fa román fennhatóság alatt marad.
Mózsi furfanggal a határt jelzõ cöveket éppen egy fácskával odébb szúrja le: hadd legyen mégis a magyarnak több igaza. Még ha egy almafácskával is csupán.)

Ennek megfelelõen egy tizenhárom fából álló almáskertet alakítottak ki, amelyet 6:7 arányban megoszt a magyar–román határt jelzõ karó. Az átadó ünnepélyen kerül sor ennek a cölöpnek a kihúzására, majd egy fával arrébb való letûzésére (7:6), hogy jelezve legyen, akár a könyvben: hadd legyen mégis a magyarnak több igaza. Még ha egy almafácskával is csupán.

Az élõ emlékmû szimbolizálja a magyar földhöz, az elszakított nemzettársakhoz való ragaszkodást, az anyaországiak élõ feladatát velük szemben, s egyúttal Wass Albert írói nagyságát és mûveinek máig ható mondanivalóit.

A Palotai Turul Társaság ezt követõen minden évben Wass Albert-megemlékezést tart almafavirágzáskor.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s