Foldal > Látnivaló > Múzeum > Magyar Olajipari Múzeum

t: 3901

Magyar Olajipari Múzeum

Kpek:Rszletek:

   Szabadtéri kiállítási terület, Zalaegerszeg

A Magyar Olajipari Múzeum országos gyûjtõkörû szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyûjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét.

1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyûjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyûjti, õrzi.

Zalaegerszegen, a több mint 30.000 m2 területû állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) mûszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató.

A szabadtéri részen elsõsorban a szénhidrogének felkutatásához, a kõolajkutak fúrásához kapcsolódó, a kõolajtermeléssel, továbbá a szénhidrogének feldolgozásával kapcsolatos nagyobb méretû berendezések kerültek felállításra
A kutatási munkákhoz kapcsolódnak a geofizikai mérõkocsik és a sekélyfúró berendezés.
A kõolajfúrási szakterület komplett fúróberendezések, fúrómotorok, csigasorok, kitörésgátlók, öblítõfejek és mentõszerszámok képviselik.
A Lyukbefejezési és kútjavítási munkálatokat végzõ régi berendezések közül is találhatunk itt néhányat.

A kõolaj és földgáz termelése, szállítása kellékei közül mélyszivattyú himbákat, kútfejszerelvényeket, szeparátort, gázátadó állomásokat, kompresszorokat valamint a kõolajat a finomítók felé továbbító távvezeték elsõ szivattyúállomását tekinthetik meg az érdeklõdõk.

A feldolgozó ipart, a szabadtéri részen többek között szûrõprések, gépzsírgyártó berendezés, hõcserélõk, kazánok, szivattyúk továbbá a termékeket vagonokba töltõ úgynevezett töltõpipa képviseli.

Az évszázados múltra visszatekintõ, a kõolajbányászathoz hasonló technikát alkalmazó magyarországi vízbányászat nagyobb méretû berendezései (fúróberendezések), gépei, eszközei láthatók a szabadtéri kiállítási rész délnyugati felén, lévõ területen.

Szoborparkjában - mely folyamatosan bõvül - a magyarországi szénhidrogénipar több jelentõs személyiségének bronz mellszobra látható.

Az iparbemutató kiállítás célja, hogy a látogatók elé tárja a szénhidrogénipar sokrétûségét, munkafolyamatait, tevékenységének eredményét.
Ezt folyamatábrák, fotók, grafikonok, makettek, terepasztal és néhány jellegzetes tárgy, berendezés segítségével kívánja elérni.
Ásvány- és kõzetgyûjteményébõl a Kárpát-medence jellegzetes kõzeteit, ásványait (köztük több ritkaságot), kövületeket, továbbá fúrások által felszínre hozott mélységi kõzeteket mutat be.

A kiállításokat mozgáskorlátozottak részben kis segítséggel látogathatják.

Nyitva tartás:
Tavaszi (04.01 - 04.30.):
Hétfõ kivételével 10.00-16.00 óra

Nyári (05.01 - 08.31.):
Hétfõ kivételével 10.00-18.00 óra

Õszi (09. 01 - 10. 31.):
Hétfõ kivételével 10.00-16.00 óra

Téli (11. 01 - 03. 30.):
Zárva (csak elõre bejelentett csoportokat fogadnak)

Belépés:
Ingyenes (a Göcseji Falumúzeumban váltott jegyek érvényesek)


Tulajdonsgok:
Akadálymentesített: Részben

Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s