Főoldal > Látnivaló > Múzeum > Magyar Olajipari Múzeum

t: 2378

Magyar Olajipari Múzeum

Képek:Részletek:

   Szabadtéri kiállítási terület, Zalaegerszeg

A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét.

1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi.

Zalaegerszegen, a több mint 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató.

A szabadtéri részen elsősorban a szénhidrogének felkutatásához, a kőolajkutak fúrásához kapcsolódó, a kőolajtermeléssel, továbbá a szénhidrogének feldolgozásával kapcsolatos nagyobb méretű berendezések kerültek felállításra
A kutatási munkákhoz kapcsolódnak a geofizikai mérőkocsik és a sekélyfúró berendezés.
A kőolajfúrási szakterület komplett fúróberendezések, fúrómotorok, csigasorok, kitörésgátlók, öblítőfejek és mentőszerszámok képviselik.
A Lyukbefejezési és kútjavítási munkálatokat végző régi berendezések közül is találhatunk itt néhányat.

A kőolaj és földgáz termelése, szállítása kellékei közül mélyszivattyú himbákat, kútfejszerelvényeket, szeparátort, gázátadó állomásokat, kompresszorokat valamint a kőolajat a finomítók felé továbbító távvezeték első szivattyúállomását tekinthetik meg az érdeklődők.

A feldolgozó ipart, a szabadtéri részen többek között szűrőprések, gépzsírgyártó berendezés, hőcserélők, kazánok, szivattyúk továbbá a termékeket vagonokba töltő úgynevezett töltőpipa képviseli.

Az évszázados múltra visszatekintő, a kőolajbányászathoz hasonló technikát alkalmazó magyarországi vízbányászat nagyobb méretű berendezései (fúróberendezések), gépei, eszközei láthatók a szabadtéri kiállítási rész délnyugati felén, lévő területen.

Szoborparkjában - mely folyamatosan bővül - a magyarországi szénhidrogénipar több jelentős személyiségének bronz mellszobra látható.

Az iparbemutató kiállítás célja, hogy a látogatók elé tárja a szénhidrogénipar sokrétűségét, munkafolyamatait, tevékenységének eredményét.
Ezt folyamatábrák, fotók, grafikonok, makettek, terepasztal és néhány jellegzetes tárgy, berendezés segítségével kívánja elérni.
Ásvány- és kőzetgyűjteményéből a Kárpát-medence jellegzetes kőzeteit, ásványait (köztük több ritkaságot), kövületeket, továbbá fúrások által felszínre hozott mélységi kőzeteket mutat be.

A kiállításokat mozgáskorlátozottak részben kis segítséggel látogathatják.

Nyitva tartás:
Tavaszi (04.01 - 04.30.):
Hétfő kivételével 10.00-16.00 óra

Nyári (05.01 - 08.31.):
Hétfő kivételével 10.00-18.00 óra

Őszi (09. 01 - 10. 31.):
Hétfő kivételével 10.00-16.00 óra

Téli (11. 01 - 03. 30.):
Zárva (csak előre bejelentett csoportokat fogadnak)

Belépés:
Ingyenes (a Göcseji Falumúzeumban váltott jegyek érvényesek)


Tulajdonságok:
Akadálymentesített: Részben

További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.017 s