Foldal > Látnivaló > Múzeum > Panoptikum, Diósgyõr

t: 6599

Panoptikum, Diósgyõr

Kpek:Rszletek:

   A diósgyõri vár kazamatáinak ágyúállásaiban rendezték be Közép-Európa legnépesebb panoptikumát, a hat életkép 67 figurája a XIV. századi virágzó középkort idézi meg.

Bemutatják a lovagi torna fortélyait, a piactér kavargó forgatagát - az árusokat, szerzeteseket és koldusokat - a kassai címer adományozását, az élet örömeit, a nagy lovagkirályt és egy különös legendát Nagy Lajos király vitézlõ kapitányáról: Magyar György pokoljárását.
A király Magyar György érdemeinek elismeréseképpen egy korabeli város kapitányságát ruházta rá. A városban lázadás tört ki, s a kapitány ennek következtében 200 embert mészároltatott le katonáival.
A kiontott vér súlya alatt Magyar György a pápához fordult feloldozásért, aki azt javasolta neki, hogy elsõként Szent Jakab sírjához (Spanyolország) látogasson el, de ha ott nem nyert feloldozást, akkor Szent Patrik barlangjához (Írország) kell elzarándokolnia, ahol bizonyára elnyeri Krisztus bocsánatát.
A pokol bejáratának tartott barlangból kilépve a feloldozást nyert Magyar Györgyöt katonái mentették meg a néptõl, akik a túlvilágot megjárt kapitány testét darabokra akarták tépni, hogy ereklyeként hazavihessenek belõle egy-egy testrészt.

A pokoljárás titka viszonylag egyszerû: a barlangban kénes gõzök törtek elõ - ezek szaga miatt, illetve mert a bemerészkedõk közül csak kevesen tértek vissza, tartották a pokol kapujának.
Magyar György visszatért, de a kénes gázok miatt szörnyû látomásai voltak.
Ezek láthatók kénes gõzölgések közepette a panoptikumban.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s