Foldal > Sport és szabadidõ > Repülés > Szegedi Repülõ Egyesület

t: 5774

Szegedi Repülõ Egyesület

Kpek:


Rszletek:

   A Szegedi Repülõ Egyesület jogelõdje a Délvidéki Aero Club volt, melyet 1930. május 17-én a szegedi egyetem diáksága ünnepélyes keretek között alapított.

Egyesületünk az elõdök iránti tiszteletbõl, nevének végén a DAC 1930 jelzést használja.
A Délvidéki Aero Club (rövidítve DAC) elsõ elnöke dr. Vinczy Károly egyetemi titkár volt. A szervezet megalakulásának célja - elveiben - teljesen megegyezik a Szegedi Repülõ Egyesület mai fõ célkitûzésével: Szeged és térsége számára kultúrált légiközlekedési infrastruktúrát biztosítani.
A késõbb több névváltoztatáson átesett repülõklub, 1930-ban az Algyõi sportrepülõtéren kezdte meg mûködését. 1964-tõl a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ), keretein belül, mint félkatonai szervezett tevékenykedett.
A DAC a mai Szeged Repülõtér helyére, mely 1915-tõl katonai repülõtérként funkcionált, 1968-ban költözött.
A rendszerváltozást követõen 1989-tól Egyesületünk repülõgépeit a Magyar Repülõ Szövetség keretein belül üzemelteti. 2001. augusztusában az addig HM kezelésben lévõ Szeged Repülõtér, Szeged Megyei jogú Város Önkormányzatának tulajdonába került, aki a repülõtér üzemeltetésével továbbra is a Szegedi Repülõ Egyesületet bízta meg.
A város az Egyesület által készített felépítmények tulajdoni jogát, a 2002. február 28-án aláírt megállapodás értelmében, a Szegedi Repülõ Egyesületnek ismerte el.

Egyesületünk jelképe a II. Világháborúban Szegeden állomásozó repülõszázad tiszteletére választott paprikán lovagló boszorkány.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s