Főoldal > Sport és szabadidő > Repülés > Szegedi Repülő Egyesület

t: 3826

Szegedi Repülő Egyesület

Képek:


Részletek:

   A Szegedi Repülő Egyesület jogelődje a Délvidéki Aero Club volt, melyet 1930. május 17-én a szegedi egyetem diáksága ünnepélyes keretek között alapított.

Egyesületünk az elődök iránti tiszteletből, nevének végén a DAC 1930 jelzést használja.
A Délvidéki Aero Club (rövidítve DAC) első elnöke dr. Vinczy Károly egyetemi titkár volt. A szervezet megalakulásának célja - elveiben - teljesen megegyezik a Szegedi Repülő Egyesület mai fő célkitűzésével: Szeged és térsége számára kultúrált légiközlekedési infrastruktúrát biztosítani.
A később több névváltoztatáson átesett repülőklub, 1930-ban az Algyői sportrepülőtéren kezdte meg működését. 1964-től a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ), keretein belül, mint félkatonai szervezett tevékenykedett.
A DAC a mai Szeged Repülőtér helyére, mely 1915-től katonai repülőtérként funkcionált, 1968-ban költözött.
A rendszerváltozást követően 1989-tól Egyesületünk repülőgépeit a Magyar Repülő Szövetség keretein belül üzemelteti. 2001. augusztusában az addig HM kezelésben lévő Szeged Repülőtér, Szeged Megyei jogú Város Önkormányzatának tulajdonába került, aki a repülőtér üzemeltetésével továbbra is a Szegedi Repülő Egyesületet bízta meg.
A város az Egyesület által készített felépítmények tulajdoni jogát, a 2002. február 28-án aláírt megállapodás értelmében, a Szegedi Repülő Egyesületnek ismerte el.

Egyesületünk jelképe a II. Világháborúban Szegeden állomásozó repülőszázad tiszteletére választott paprikán lovagló boszorkány.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.009 s