Foldal > Látnivaló > Múzeum > Szoborpark / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

t: 5218

Szoborpark / Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Kpek:


Rszletek:

   Az Emlékpark központi helyén áll a honfoglalás 1000. évfordulójának tiszteletére 1896-ban emelt Árpád-emlékmû. (Kallós Ede szobrász, Berczik Árpád építész alkotása).

Az emlékmû elõtt kialakított dísztéren zajlanak a park ünnepi rendezvényei.
A teret a magyar történelem jeles személyeinek mellszobrai veszik körül.
A húsz szobrot a keresztény magyar állam megteremtésének 1000 éves évfordulóján a megyék ajándékozták az Emlékparknak, és 2001. június 30-án a Magyar Köztársaság elnöke avatta fel.
A panteon gondolatilag átíveli a magyar nép 10 évszázadát - a honfoglalástól az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leveréséig.
Szemközt állva az Árpád emlékmûvel így sorakoznak a szobrok: Géza fejedelem, Szent István, Aba Sámuel, I. András, I. Béla, Szent László, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV.(Kun) László. Majd a jobb oldalon Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, Báthory István, Bocskai István, II. Rákóczi Ferenc, gr. Batthyány Lajos, gr. Széchenyi István és Kossuth Lajos.
A tér centrumában az Aranybulla emlék látható, amely alatt egy acél trezorban az avató ünnepségen résztvevõ megyék vezetõi helyezték el a jövõnek szóló üzeneteiket.

A Történelmi Szoborpark az Emlékpark területén található.
További információ: www.opusztaszer.hu


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s