Főoldal > Látnivaló > Természeti érték > Tátorján tanösvény

t: 2463

Tátorján tanösvény

Képek:


Részletek:

   A helyiek Balatonkenese kincsének nevezik a Tátorjánt, amely a Soós-hegyen, egy nyolcvan méter magas löszfalon él.
Ez a növény azért különösen érdekes, mert Közép-Európában szinte egyedül Balatonkenesén található meg. Kisebb-nagyobb populációban előfordul az ország más területein is, de sehol sem ilyen nagykiterjedésű.
Keneséhez kötődik a növényről megjelent első írásos emlék is.

A Tátorján még a jégkorszakból maradt itt, a Dél-orosz sztyeppvidékről származik, és tulajdonképpen a török korban honosodott meg, idén hatvan éve nyilvánították védetté.
A május végén átadott új tanösvény is azt szolgálja, hogy ne csak a keneseiek, de az ide látogató turisták is megismerjék ezt a különleges növényt.
A Soós-hegyen élő többi növény, a nőszirom, sok zsályaféle és a nagyon szép árvalányhaj mind védett.
A Tátorján eszmei értéke 35 ezer forint, egy szál letépett árvalányhaj pedig 10-15 ezer forintba kerül.
A löszfalat nagyon kedveli a parti fecske és a gyurgyalag is, kis lyukakat, barlangszerű nyílásokat fúrnak bele és abban élnek.

Ezen a leszakadt falon kilenc darab barlangot lehet még megtalálni, amelyek öt különböző magasságban helyezkednek el a Soós-hegyen, ezek a tatárlikak.
A legenda szerint a tatárjáráskor itt kerestek védelmet a szegény, földnélküli parasztemberek a támadók, betolakodók ellen.
A valóságban régebben, amikor a Balaton még sokkal magasabban volt, közelebb a hegyhez, akkor a szegény emberek vájták maguknak ezeket a barlangokat, és a halász eszközeiket, csónakjaikat tartották ott. Később pedig, amikor háborús időszakok után lakás nélkül maradtak egyes családok, akkor lakták is ezeket.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.009 s