Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Tátorján tanösvény

t: 4227

Tátorján tanösvény

Kpek:


Rszletek:

   A helyiek Balatonkenese kincsének nevezik a Tátorjánt, amely a Soós-hegyen, egy nyolcvan méter magas löszfalon él.
Ez a növény azért különösen érdekes, mert Közép-Európában szinte egyedül Balatonkenesén található meg. Kisebb-nagyobb populációban elõfordul az ország más területein is, de sehol sem ilyen nagykiterjedésû.
Keneséhez kötõdik a növényrõl megjelent elsõ írásos emlék is.

A Tátorján még a jégkorszakból maradt itt, a Dél-orosz sztyeppvidékrõl származik, és tulajdonképpen a török korban honosodott meg, idén hatvan éve nyilvánították védetté.
A május végén átadott új tanösvény is azt szolgálja, hogy ne csak a keneseiek, de az ide látogató turisták is megismerjék ezt a különleges növényt.
A Soós-hegyen élõ többi növény, a nõszirom, sok zsályaféle és a nagyon szép árvalányhaj mind védett.
A Tátorján eszmei értéke 35 ezer forint, egy szál letépett árvalányhaj pedig 10-15 ezer forintba kerül.
A löszfalat nagyon kedveli a parti fecske és a gyurgyalag is, kis lyukakat, barlangszerû nyílásokat fúrnak bele és abban élnek.

Ezen a leszakadt falon kilenc darab barlangot lehet még megtalálni, amelyek öt különbözõ magasságban helyezkednek el a Soós-hegyen, ezek a tatárlikak.
A legenda szerint a tatárjáráskor itt kerestek védelmet a szegény, földnélküli parasztemberek a támadók, betolakodók ellen.
A valóságban régebben, amikor a Balaton még sokkal magasabban volt, közelebb a hegyhez, akkor a szegény emberek vájták maguknak ezeket a barlangokat, és a halász eszközeiket, csónakjaikat tartották ott. Késõbb pedig, amikor háborús idõszakok után lakás nélkül maradtak egyes családok, akkor lakták is ezeket.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s