Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Ördögtorony Tanösvény

t: 4539

Ördögtorony Tanösvény

Kpek:Rszletek:

   Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötõ 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni.

A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévõ Ökörütõ-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba.
A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és õstörténeti (Suba-lyuk) értékeit mutatja be.

A Bükkalját felépítõ riolittufa keletkezésérõl (miocén vulkanizmus), különleges felszínformáiról - egyben kultúrtörténeti különlegességeirõl -, a kaptárkövekrõl (Ördögtorony), a mészkõtérszín képzõdményeirõl (Bervai Mészkõ geológiai alapszelvénye, jégkori sziklaformák, barlangok), a területet borító fás legelõkrõl, hegyi rétekrõl, a gyertyános tölgyesek, a szurdokerdõk, a melegkedvelõ tölgyesek és a karsztbokorerdõk élõvilágáról, valamint hazánk legjelentõsebb õsemberlelõhelyérõl, a Suba-lyuk nevû barlangról (1932. április 27-én innen kerültek elõ a neandervölgyi csontmaradványai) a tanösvény-ismertetõ füzetbõl kapunk átfogó ismereteket.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.022 s