Foldal > Üdülési ajánlat > Ökoturizmus > Sóvirág (Sziki) tanösvény

t: 6068

Sóvirág (Sziki) tanösvény

Kpek:Rszletek:

   Vidékünkön az elsõ tanösvényként hozta létre a helyi önkormányzat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közremûködésével, még 1998-ban a híres farmosi szikes területek bemutatására.

A magyarországi szikeseket a sókiválási szint talajfelszínhez viszonyított elhelyezkedése alapján két fõ csoportba soroljuk.
A duna-Tisza közi a Kisalföldi szoloncsák szikesek esetében a sókiválás közvetlenül a talajfelszínen történik, míg elsõsorban a Tiszántúlra jellemzõ szolonyec szikesek esetében a sós réteg a felszín alatt 20-30 cm-rel helyezkedik el.
Érdekes, hogy a Tápió-vidéken e két fõ típus - szinte egyedülálló módon - egymás mellett fordul elõ.

Az ösvény a falu fõutcájából nyílik egy beépítetlen teleksávon, egy hatalmas fûzfa tövében.
A kavicsokkal leszórt út hosszan kanyarog befelé a nádasok és bokros fák mentén, míg végül meglátjuk a táblákkal jelzett, vakszik foltoktól tarkálló bemutató ösvényt.
A szikes területén a szikesedés különbözõ fázisait, jellemzõ formaképzõdményeit, valamint a jellemzõ növény-, és állatfajokat ismertetõ táblák kerültek kihelyezésre.
A látszólagos érintetlenség mögött gazdag és különleges élõvilág bújik meg, amely csak az alaposabban vizsgálódó kirándulóknak fedi fel titkait.

A táblákon feltüntetett növények közül néhány az évek elteltével más helyen vert gyökeret, de kis körültekintés után meglelhetjük õket a környezõ szikes buckákon.
Mivel a szikes talajok fõként esõs idõszakban rendkívül sérülékenyek, ne térjünk le a kavicsos ösvényrõl, mert az agyagosföldbe süppedõ lábnyomaink akár évekig is ott maradhatnak!
Az ösvényt végigjárva a bejáratnál lévõ padoknál megpihenhetünk, esetleg a kijelzett tûzrakóhelyen szalonnát is süthetünk.

A tanösvény hossza: kb. 1 km

Túravezetés igényelhetõ: Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet.
Ára: 4500Ft/óra.
A feltüntetett (teljes) ár magába foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fõs csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fõs csoport esetén 3000 Ft/óra.
Tel: 29/441-262, 30/663-4650.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s