Foldal > Sport és szabadidõ > Túra > Hajta Természetismereti Túra

t: 4120

Hajta Természetismereti Túra

Kpek:


Rszletek:

   Ez a túraútvonal nem része az országosan jelzett útvonalhálózatnak, hanem inkább egy hosszabb tanösvénynek mondható, melynek állomásait a tablók helyett számozott oszlopok jelölik.
Az út mentén látható élõhelyekrõl a túrához tartozó kísérõfüzetben találhatunk leírásokat.

A túra a Nõszirom tanösvény utolsó táblájától indul, lefelé a rekettyefûz bokrok irányába.
A nádason pallók vezetnek át, mivel kora tavasszal a láprét még több helyen vízben áll. Majd a vasúti töltés mellett a kosboroktól tarkálló mocsárréten a vasúti átkelõ felé vezet az út.
A töltéseken túl a földutat kell követnünk, át a kõhídon a Hajta Bíbicfészek-ágáig, ahol az elsõ állomása kis vízfolyást jelöli.
Az útvonalon továbbhaladva megmûvelt szántók mellett vezet az utunk egészen a madármegfigyelõ toronyig, melybõl kitûnõ panoráma nyílik a Nagy-nádas madárparadicsomára. (Távcsövet vigyünk magunkkal!)
Az ösvény az egykori víztározó töltésén vezet tovább, egészen a vadászház közelében fehérlõ szikesekig, melyeket tavasszal a kamillatenger illatfelhõje borít.
Érdemes itt kicsit elidõzni és alaposabban szemügyre venni a szikesek terepasztalát és apró növénykéit is.
A szikesek élõvilágáról a közeli Sóvirág tanösvény tábláin további hasznos információkat olvashatunk, ha teszünk egy rövid kitérõt Farmos felé. Amennyiben mégis a töltésen folytatjuk utunkat, az útjelzõ oszlopokat követve a régi nádfeldolgozó telep felé kell vennünk az irányt.
A gátõrháznál a hídon, és a vasúti töltésen átkelve a zárt homokpusztagyepek földjére érkezünk, melyek tavaszi virágtakaróján lepkék százai táncolnak a melegben.

Megkereshetjük az illatos kakukkfüvet és zsályákat, az aranysárga héricseket, vagy a bíborvirágú magyar szegfüvet is.
A 311-es mûút túloldalán az út fenyõerdõkön és akácosokon keresztül visz vissza egészen a Nõszirom tanösvény parkolójába, a túra végállomására.

A túra hossza: kb. 8 km

Kísérõfüzet kapható:Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta Dózsa György u.19/g., ill. Vízparti Élet Házában, 2765 Farmos Árpád u.2/A.
Tel: 06-29/640-061

Túravezetés igényelhetõ:
Tápió Közalapítvány 30/336-8029, ill. Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 06-29/441-262
Ára: 4.500 Ft/óra
A feltüntetett (teljes) ár magában foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fõs csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fõs csoport esetén 3.000 Ft/óra


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s