Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Theodora tanösvény

t: 4213

Theodora tanösvény

Kpek:Rszletek:

   A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 2004 júliusában nyitották meg a 8 km hosszú, önmagába visszatérõ nyomvonalú és ingyenesen látogatható Theodora Tanösvényt, amely a Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit, mutatja be.
A 15 állomást és egy kõzetbemutató kiállítást is tartalmazó, egész évben szabadon látogatható, tanösvény kialakítását - az országban egyedülálló módon - az üzleti szféra egyik szereplõje, a Kékkúti Ásványvíz Rt. támogatta.

A Tanösvény állomásainál információs táblák segítenek, elmesélik a terület természeti értékeit és a hely hagyományos életét, természettudományos és helyenként kultúrtörténeti vonatkozású ismereteket is az orrunk alá dörgöl.
Mosóház a vidéken például minden faluban volt. Ide hordták az asszonyok a ruhát sulykolni, mosni. És míg a télen-nyáron 18 fokos vízben súrolták a ruhát, kiteregették a falu szennyesét is. És bár a szóban forgó Mosóház szinte teljesen elpusztult, most újjáépítve várja az érdeklõdõket, hogy a táj és a természet szépségei mellett a hajdani élet pillanataiba is betekinthessenek.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s