Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Nagy-Szénás tanösvény

t: 4553

Nagy-Szénás tanösvény

Kpek:


Rszletek:

   Hazánk flórájának talán leghíresebb tagja a pilisi len, e kicsinyke, de gyönyörû sárga virág, mely az egész világon egyedül a Szénások fokozottan védett lejtõin él.
A Pilisi len élõhelye - mutatva e növény európai fontosságát - elnyerte az Európa Tanács által adományozott Európa Diplomát is.
E fokozottan védett ritkaság azonban csak egy a számtalan védett növény- és állatfaj közül, mely megtalálható e területen.

Programunk állomásait végigjárva többféle orchideafajban gyönyörködhetünk (fehér madársisak, vitézkosbor), láthatjuk a kizárólag a Kárpát-medence dolomitlejtõit díszítõ Szent István király szegfûjét és szélben hullámzó árvalányhaj-mezõket, hallhatjuk a területen újra megjelent holló károgását, megismerkedhetünk a Budai-hegység legfontosabb természetvédelmi problémáival, s a hegyormokról egyedülálló kilátásban gyönyörködhetünk.

Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgõ kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bõvelkedõ természeti területet találjunk, melynek megismerése mindenki számára egyedülálló élményt jelent.
A 2 km hosszú tanösvény másfél óra alatt bejárható.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.027 s