Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Bíbic tanösvény

t: 4069

Bíbic tanösvény

Kpek:


Rszletek:

   A tanösvényt a helyi önkormányzat hozta létre 2004 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai közremûködésével, hogy a faluban és a környezetében lévõ területek élõvilágát bemutassa.

A Tápió-vidéken Györgye határában található a legtöbb szikes tómeder, melyeken esõs években különösen gazdag madárvilág gyûlik össze.
A tablókkal kísért útvonal a téglagyár melletti horgásztavaktól indul, ahol a tóparton álló köszöntõ tábla igazítja útba a kirándulókat.
Az elsõ állomás a madármegfigyelõ torony lábánál található, mely a halastó élõvilágát mutatja be. A toronyból megnézhetjük a tavon úszkáló vízimadarakat, a környezõ nádasokban fel-felbukkanó apró nádi énekesmadarakat, és a nagyobb ragadozókat is.
A fajok felismerésében segítséget nyújtanak a torony gerendáira erõsített képek, leírások.
Utunk a továbbiakban gyepek és szántók között halad, ahol a jellegzetes útmenti gyomnövények mellett kis szerencsével a szántók rágcsálóit és madarait is megláthatjuk.
Majd a harmadik állomáson a szikes puszták gyepeirõl olvashatunk és ha õsszel visz erre az utunk, még a szürkemarha gulyával is találkozhatunk.
A réten átkelve végül elérkezünk a Tápió partjára, mely itt már szinte egész folyóvá szélesedik. Tavaszi áradás idején gyakran még a gáton is kilép a környezõ gyepekre és szántóföldekre.
Ilyenkor madárparadicsommá válik a sekély vizû tenger. A folyóparti töltést követve végül visszatérünk a faluba, ahol egy utolsó tablón a településeken jelenlévõ állatvilág képviselõirõl tudhatunk meg érdekes információkat.

Ha Györgyén járunk, ne hagyjuk ki a Falumúzeum megtekintését sem!
Az épület túloldalán lévõ Tájházban pedig a környezõ tájat, a nádasok élõvilágát, a leggyakoribb ragadozó madarakat bemutató kiállítás látható.

A tanösvény hossza: 5,2 km (bejárható kerékpárral és lovaskocsival is)
Kísérõfüzet kapható: a Polgármesteri Hivatalban és a Falumúzeumban (Tel.: 06-53/383-001)
Megközelítés: Budapest-Újszász-Szolnok vonalon Tápiógyörgye vasútállomásról, illetve Tápiószelén a 311-es útról Tápiógyörgye felé
Túravezetés igényelhetõ: Polgármesteri Hivatalban (Tel.: 06-53/383-001)
Ára: 4.500 Ft/óra
A feltüntetett (teljes) ár magában foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fõs csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fõs csoport esetén 3.000 Ft/óra


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s