Foldal > Sport és szabadidõ > Túra > Nõszirom tanösvény

t: 4377

Nõszirom tanösvény

Kpek:


Rszletek:

   A tanösvényt a Tápió Közalapítvány 2003-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyõs rétjeinek élõvilágát bemutassa egy rövid séta keretében.
A terület érdekessége, hogy az egykori folyók hordalékkúpjainak homokhátságai és a Hajta-mocsár láprétjei egészen más élõhelyi feltételekkel, közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak.

A tanösvény összesen hat állomást tartalmaz, melyek az élõhelyek és a jellemzõ fajok leírása mellett a környezõ táj alakulásának történetét is röviden bemutatják.
Az útvonal térképet az elsõ tablón láthatjuk, valamint az oszlopokra, fákra festett lila jelzés mutatja az irányt.

Miután a parkoló köszöntõ tábláját elhagyjuk, az erõbe érve egy rövid tájtörténeti állomás vár minket, melyben egykor itt élõ, mai szemmel nézve meglepõ, állatfajok képeit is láthatjuk.
Az elsõ élõhely bemutató a homokbuckák közötti mélyedésben található homoki nyáras, mely a Duna-Tisza közi homokvidék jellemzõ képét idézi fel.
Továbbhaladva egy fenyõültetvény képe tárul elénk, mely ugyan erdészeti telepítés eredménye, mégis az Alföldön nagyon gyakori élõhelytípus.
A harmadik állomás a homokbuckák élõvilágát mutatja be a magányos nyárfa tövében, különös tekintettel a gyepszint növényeire és lakóira.
Utunk vége a dombról legyalogolva, a mûút túloldalán lévõ vizenyõs étek és bokorfüzesek területére vezet, mely a terület legértékesebb állomása. Májusban itt gyönyörködhetünk a szibériai és mocsári nõszirmok virágaiban, melyekrõl az ösvény a nevét kapta.

A tanösvény vége egyben kiindulópontja is a hosszabb idõtartamú Hajta Természetismereti Túrának (8 km), mely a Nagy-nádasba vezet egy izgalmas kirándulásra.

A tanösvény hossza: kb. 1 km

Kísérõfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy.u.19/g., ill. Vízparti Élet Háza Oktatóközpontban, 2765 Farmos, Árpád u. 2/A. Tel: 06-30/336-8029

Megközelítés: Nagykátáról a 311-es közúton Farmos felé haladva Göbölyjárás belterületén, a tápiószentmártoni bekötõúttól 300 m-re.
Vasúton a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon Tápiószentmárton megállónál leszállva, kb. 1,3 km gyaloglással Farmos felé a közút mellett.

Túravezetés igényelhetõ: Tápió Közalapítvány 30/336-8029, ill. Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 06-29/441-262
Ára: 4.500 Ft/óra
A feltüntetett (teljes) ár magában foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fõs csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fõs csoport esetén 3.000 Ft/óra.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.027 s