Foldal > Sport és szabadidõ > Túra > Országos kék-túra / 9.sz. túra

t: 5294

Országos kék-túra / 9.sz. túra

Kpek:Rszletek:

   A túra útvonal négy szakaszból áll:

1.szakasz: Csõszpuszta - Kisgyón - Isztimér - Bodajk - Csókakõ vmh.
Táv: 27,9 km, szintkülönbség: 360 m, menetidõ: 454 perc.
Csõszpusztára Várpalotáról juthatunk el autóbusszal
Csõszpuszta északi részérõl vágunk neki túránknak, az Alba Regia barlang, az Uttõrõ-forrás és a Hamuházi Vadászház érintésével haladunk a geológiai feltárás helyéig.
Utunk 500 méteren megegyezik a Kék-túra útvonalával, majd ÉK-i irányba tartunk a Bányász emlékmûhöz. A régi kisvasút nyomvonalán érjük el Kisgyónt, a Természetbarátok Telepét.
Utunk keletnek, majd délnek tart a Dóra hegy irányába. Több erdõn áthaladva jutunk el a somhegyre, majd besétálhatunk Isztimér településre, ahonnan a vadaskert irányába haladunk tovább.
A kerítést megmászva, kellemes sétát tehetünk a Haraszt füves völgyébe.
Ék felé a Gaja-patak felett átkelve jutunk a szurdok legszebb részére. Az Ádám-Éva fa mellett elhaladva megyünk tovább a Varjúvár turistaházhoz, amihez ismét létrát kell másznunk.
A Gaja-szurdok peremének „meghódítása” után érünk – a sípályánál - Bodajkra, majd innen a csókakõi vasútállomásra vezetõ útra, ahol véget ér utunk elsõ szakasza.

2. szakasz: Csókakõ vmh - Gánt.
Táv: 18,6 km, szintkülönbség: 360 m, menetidõ: 315 perc.
A csókakõi vasútállomásról ÉK-felé haladva jutunk a községbe, ahonnan a Csókakõi vár alá vezet utunk.
Felkapaszkodhatunk a várhoz, ahonnan gyönyörû kilátás tárul elénk a Móri-árokra.
Visszatérve szép erdõs sétányon, majd meredek, csúszásveszélyes hegyoldalban vezet utunk, itt kapaszkodhatunk fel a Vár-völgyi-kõlyukhoz.
A barlangot elhagyva visszatérünk a völgybe, ahonnan egy hosszabb emelkedõ után érünk a Határnyíladékhoz, majd ÉK felé indulunk tovább.
Több erdõs részen kell átvágnunk, és némi kanyargást követõen elérjük a Géza pihenõt.
A Géza pihenõ után visszatérünk a kék jelzésre, amin az Antal-árok irányába haladva érjük el a Rédl-emlékmûvet. Lefelé ereszkedõ utunk átvezet az Antal-árkon, majd egyenesen Gántra visz.

3. szakasz: Gánt - Mindszentpuszta - Kõhányáspuszta.
Táv: 12,3 km, szintkülönbség: 290 m, menetidõ: 213 perc.
A Gránás turistaház elõtt haladunk tovább a Pap-völgyön át Mindszentpusztára, ahol két kulcsosházat is találunk.
Utunkba ejthetjük a Leányfej-sziklát és a Hajszabarna tetejére is felmehetünk, ahonnan gyönyörködhetünk az alattunk elterülõ tájban.
Mindszentpusztáról É felé haladunk tovább míg el nem érünk a kék sávig.
A Somhegyet megkerülve a Disznóvölgy keresztezésével folytatjuk utunkat a pusztavámi erdészeti aszfaltútig.
Ezen haladva érjük el a Csáki vár romjait, majd É irányban átjutva a Batonna-hegy, Hosszú-bükk és Kis-bükk erdõin leereszkedünk Kõhányáspusztára.

4. szakasz: Kõhányáspuszta - Várgesztes - Szárliget vá.
Táv: 17,6 km, szintkülönbség: 510 m, menetidõ: 315 perc.
Kõhányáspusztáról ÉNY felé haladunk tovább a Német-völgyig, majd enyhe emelkedõn felsétálunk az Ûzõ-hegy fennsíkszerû tetejére a XIV-XV századi gótikus Gesztes várhoz.
A Kék jelzés tovább vezet É felé a völgy alján, elhalad a Szarvas-kút mellett, keresztezi a síkvölgyi aszfalt utat, majd tovább halad a Vitányvár alá.
Utunk K felé folytatódik, felemelkedik a vár-hegy gerincére.
A Mária-szakadékban folytatjuk túránkat, majd leereszkedünk a Vértes egyik legromantikusabb részére.
A szakadék mélyén helyenként hatalmas sziklapadok vannak, nagy víz idején szép vízesés is kialakul rajtuk. A szakadék alsó végénél teraszos gyümölcsösbe, majd Csákányospusztára érünk. Rövid gyaloglás után aztán eljutunk túránk célállomására, Szárligetre.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.062 s