Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Prinke kastély

t: 3834

Prinke kastély

Kpek:Rszletek:

Az épület 1983-ig általános iskolaként mûködött, majd a Babócsáért Egyesület Helytörténeti Gyûjteményként nyílvántartott, úgynevezett falumúzeumot hozott létre a termeiben.

Két állandó történeti kiállítás várja az érdeklõdõket.
A bejárathoz közeli földszinti teremben a helytörténeti részleget rendezték be.
A vitrinekben Babócsa különbözõ részeirõl származó régészeti tárgyak találhatók.
Az egyikben mamut és egyéb õskori állatok csontjai, fogai láthatók.
Ezt követi az igen jó állapotban megmaradt kõszerszámok - balták, marokkövek - gyûjteménye, mellette pedig a középkorból ismert fegyverek: kard, lándzsák, nyílhegyek, patkók darabjai kaptak helyet.
A többiben hatalmas mennyiségû cseréptöredékek, törökkori kancsók, patkók, csontból faragott pipatöredékek láthatók.
A terem végében és falakon már a XVIII. század és az azt követõ idõszak tárgyi emlékei - tulipános láda, fonott demizson, szódásüveg, lámpa, korabeli népviselet egy-egy darabja - közvetítik a kor mindennapi életét.
Az egyik sarokban étkezõasztal régi evõeszközökkel, tálalóedényekkel, másutt a Somssich-család címeres cserépkályhája közvetíti a múltat.
A gazdag gyûjteményben egyaránt megtalálhatók a szentképek, a kegytárgyak és a harci eszközök (ágyúgolyók, béklyók, gránátmaradvány, sisakok).

A Prinke-kastély másik termében számos ritkaságot felvonultató mezõgazdasági és ipartörténeti kiállítás várja az érdeklõdõket.
A látogatók többsége például csodálkozva nézi a hordó- és a kerékgyártás egyik fõ kellékeként szolgáló szíjószéket.
A mesterek ezen ülve munkálták meg a fát, lábukkal nyomva a satuként mûködõ szerkezetet, közben mindkét kezükkel tudták faragni az alapanyagot.
Ugyanilyen érdekesség egy csiga formájú csúszdás szerkezet is, amely a gabonaszemet választotta szét az ocsútól.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s