Foldal > Sport és szabadidõ > Túra > Tiszadobi Holt-Tisza

t: 5591

Tiszadobi Holt-Tisza

Kpek:Rszletek:

Tiszadob nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzilag legnyugatibb fekvésû települése, lényegében három megye találkozásának csücskében fekszik.

Közigazgatásilag Szabolcs, kultúrtörténeti gyökereiben inkább hajdú, megélhetésének kényszervonzalma, fõként az elmúlt évtizedek ipari-kenyere nyomán, Borsodhoz köti.

Honfoglalás kori település, népi építészete és faluszerkezete az Árpád-kor emlékét idézi. 1846-ban itt, az "Alföld árvízi kapujában" tette gróf Széchenyi István a Tisza szabályozás nagy mûvének elsõ kapavágását. A kor és a mû kiemelkedõ személyeinek Széchenyi Istvánnak, Vásárhelyi Pálnak és Andrássy Gyulának állít emléket a hármas emlékmû, amelyek külön  külön is impozáns látványt nyújtanak.

A község 1000 hektárnyi természetvédelmi területéhez holtágak, ártéri erdõk, füves puszták tartoznak. A kiváló ártéri életfeltételeknek köszönhetõen a terület növény- és állatvilága páratlan gazdagságú. A Tisza legnagyobb gémtelepén, a Tölgyes-erdõben 80-90 pár gém építi malomkeréknyi fészkét a fák csúcsa közelében.

 

 Ám ami igazán kivételessé teheti a tiszadobi kirándulást, az az élõ és a holt Tisza ölelésében található Andrássy-kastély. A soktornyú, mesébe illõ palotát, 1880 és 1885 között, a francia gótika stílusában építtette Andrássy Gyula, volt miniszterelnök, Alpár Ignác tervei szerint. A szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, a Loire menti kastélyok mintájára készült épületnek az év körmintájára 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. A kastély szállóként mûködik, nagy termeiben rendezvényeket és konferenciákat tartanak. Szépségét csodálatos környezete növeli. Északi oldalát a még most is pompás látványt nyújtó buxus-labirintus, az angolpark övezi, délen franciapark, keletrõl a Tisza, nyugaton és északon a labirintus után az 500 hektáros parkerdõ fogja körül. A falu központjában érdekes látványosság a mûemlék-gabonatároló, a "Tubus" ami egykoron szintén az Andrássyak tulajdonában volt.


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.018 s