Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Gyürky-Solymossy-kastély

t: 3145

Gyürky-Solymossy-kastély

Képek:Részletek:

   Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban, a nyugati homlokzat két sarkán lévő hagymakupolás oldaltorony teszi jellegzetessé.

A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található.
Az 1900-as években a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.
A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták és földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították.
A Salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.
A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta az önkormányzat közel 70 millió forintos beruházásának köszönhetően sikerült a kastélyt kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval megtölteni.
A kastély felújítása tovább folytatódik az alsó szinten egy konferenciaterem kialakítása érdekében további pályázati támogatások és esetlegesen befektetői közreműködés révén.

A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István szobrászművész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg a Fába faragott élet címet viselő állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászművész tiszteletére.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s