Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Gyürky-Solymossy-kastély

t: 4570

Gyürky-Solymossy-kastély

Kpek:Rszletek:

   Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban, a nyugati homlokzat két sarkán lévõ hagymakupolás oldaltorony teszi jellegzetessé.

A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibõvítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található.
Az 1900-as években a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került.
A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd sorsára hagyták és földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították.
A Salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja mûködött itt.
A kastélyt Bátonyterenye Város Önkormányzata 1996 végén vásárolta vissza igen leromlott állapotban. Azóta az önkormányzat közel 70 millió forintos beruházásának köszönhetõen sikerült a kastélyt kívül-belül felújítani, az emeleti szintet funkcióval megtölteni.
A kastély felújítása tovább folytatódik az alsó szinten egy konferenciaterem kialakítása érdekében további pályázati támogatások és esetlegesen befektetõi közremûködés révén.

A kastélyban a településrõl elszármazott id. Szabó István szobrászmûvész születésének centenáriumi évfordulóján 2003. augusztus 31-én nyílt meg a Fába faragott élet címet viselõ állandó emlékkiállítás a Kossuth-díjas szobrászmûvész tiszteletére.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s