Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Esterházy kastély

t: 3193

Esterházy kastély

Képek:Részletek:

   A magyar kastélyok sorában a legjelentősebbek közé tartozik a csákvári Esterházy-kastély. Architektúrája, komplexitása és nagysága miatt különleges helyet foglal el a magyar klasszicista kastélyok között.

Először gróf Esterházy János a XVIII. század második felében építtetett Csákváron kastélyt barokk stílusban Fellner Jakab és Gött Antal tervei alapján, az Esterházy hercegek tíz évvel korábban befejezett fertődi kastélya mintájára.
A barokk épület a jelenlegi főszárnyból, a jelenlegi balszárnyból (mely korábban urasági ház volt) és egy különálló, mára már nem létező színházépületből állt.
A kastély főbejárata a mostani kerti bejárat volt.
1800-ban a csákvári uradalmat és a hozzá tartozó kastélyt gróf Esterházy Miklós örökölte, aki a francia születésű Roisin Franciska márkinőt vette feleségül.
Ettől kezdve az épület átalakítása klasszicista stílusban történt Le Fébre tervei alapján.
A XIX. század elején több egymást követő földrengés volt, az utolsó 1814-ben gyakorlatilag romhalmazzá változtatta a kastélyt.
Teljes, egységes stílusban történő újjáépítése 1816 végén indult meg Charles Moreau tervei alapján és 1824-re fejeződött be.
A munkálatok irányítója Engel Ferenc volt. Az épület ekkor egészült ki a jelenlegi jobbszárnnyal, a jobb oldali mellékszárnyban épült kápolnával, illetve a már meglevő impozáns istállót a főszárnnyal összekötő színházépülettel.
A kastélyt - kisebb nagyobb belső változtatásokkal - 1944-ig használta az Esterházy család.
A II. világháborúban és utána Csákvár sem kerülhette el a magyar kastélysorsot; 1944-ben súlyosan megrongálódott, berendezéseit széthordták.
Az 50-es évek végén külsejét eredeti állapotában állították helyre, de belsejét gyökeresen átalakították.
A felújítási munkákat Rados Jenő irányította.
A felújított épületben tüdőgyógyintézetet hoztak létre.

Az épület és a park 1960 óta áll műemlékvédelmi védettség alatt.

A kastélyban jelenleg 280 ágyas kórház működik tüdőgyógyászati, belgyógyászati, rheumatológiai és rehabilitációs osztályokkal.

A park a nyári időszakban látogatható, az épület kívülről megcsodálható.2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s