Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Esterházy kastély

t: 5091

Esterházy kastély

Kpek:Rszletek:

   A magyar kastélyok sorában a legjelentõsebbek közé tartozik a csákvári Esterházy-kastély. Architektúrája, komplexitása és nagysága miatt különleges helyet foglal el a magyar klasszicista kastélyok között.

Elõször gróf Esterházy János a XVIII. század második felében építtetett Csákváron kastélyt barokk stílusban Fellner Jakab és Gött Antal tervei alapján, az Esterházy hercegek tíz évvel korábban befejezett fertõdi kastélya mintájára.
A barokk épület a jelenlegi fõszárnyból, a jelenlegi balszárnyból (mely korábban urasági ház volt) és egy különálló, mára már nem létezõ színházépületbõl állt.
A kastély fõbejárata a mostani kerti bejárat volt.
1800-ban a csákvári uradalmat és a hozzá tartozó kastélyt gróf Esterházy Miklós örökölte, aki a francia születésû Roisin Franciska márkinõt vette feleségül.
Ettõl kezdve az épület átalakítása klasszicista stílusban történt Le Fébre tervei alapján.
A XIX. század elején több egymást követõ földrengés volt, az utolsó 1814-ben gyakorlatilag romhalmazzá változtatta a kastélyt.
Teljes, egységes stílusban történõ újjáépítése 1816 végén indult meg Charles Moreau tervei alapján és 1824-re fejezõdött be.
A munkálatok irányítója Engel Ferenc volt. Az épület ekkor egészült ki a jelenlegi jobbszárnnyal, a jobb oldali mellékszárnyban épült kápolnával, illetve a már meglevõ impozáns istállót a fõszárnnyal összekötõ színházépülettel.
A kastélyt - kisebb nagyobb belsõ változtatásokkal - 1944-ig használta az Esterházy család.
A II. világháborúban és utána Csákvár sem kerülhette el a magyar kastélysorsot; 1944-ben súlyosan megrongálódott, berendezéseit széthordták.
Az 50-es évek végén külsejét eredeti állapotában állították helyre, de belsejét gyökeresen átalakították.
A felújítási munkákat Rados Jenõ irányította.
A felújított épületben tüdõgyógyintézetet hoztak létre.

Az épület és a park 1960 óta áll mûemlékvédelmi védettség alatt.

A kastélyban jelenleg 280 ágyas kórház mûködik tüdõgyógyászati, belgyógyászati, rheumatológiai és rehabilitációs osztályokkal.

A park a nyári idõszakban látogatható, az épület kívülrõl megcsodálható.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s