Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Teleki-kastély (Községháza)

t: 4073

Teleki-kastély (Községháza)

Kpek:Rszletek:

   A Teleki-kastély a hozzátartozó parkkal, a község központjában, a Rákóczi utca, a Kossuth utca és a Hársfa utca által határolt területen fekszik.

Gróf Teleki József építtette, a dokumentumok tanúsága szerint 1914-ben. A kastély 1944-ig szolgált a Telekiek lakóhelyéül. Ekkor már több mint tíz éve Gróf Teleki Mihály irányította az itt lévõ gazdaság életét.
A háború alatt kórházként, majd fogolytáborként használták.
Nem sokkal késõbb a tetõszerkezet leégett.
A háború után közösségi tulajdonba került az épület, amely termelõszövetkezeti irodaként, és tanácsházaként is mûködött a szocializmus évtizedeiben.
Jelenleg az önkormányzat tulajdona, itt kapott helyet a helyi mûvelõdési ház (Faluház), a posta, az orvosi rendelõ, egy klub-, és egy raktárhelyiség, a kábeltelevízió központja, két szolgálati lakás, valamint a polgármesteri hivatal is, szinte minden fontos intézmény az óvodán és az iskolán kívül.

A grófi élet emlékeibõl kevés maradt meg, egyelõre tervezés alatt van egy, az elmúlt évszázadot bemutató állandó kiállítás a kevés, rendelkezésre álló tárgyból.
A kúriaszerû épület a község legfontosabb jelképe, amely a község címerében is megtalálható, helyi védettséget élvez. A kastély elõtt a grófi idõkbõl megmaradt, szép park van, sok-sok évtizedes fákkal, amelyek kellemes, nyugodt hangulatot adnak a környéknek.
A park egészen a 90-es évek közepéig körbe volt kerítve, valamikor el is volt zárva. A grófi családon és a belsõ személyzeten kívül más nem mehetett be a parkba, ezt a hagyományt az újabb rendszerváltozásig meg is õrizték a községi vezetõk, igazából ekkor sem volt szabad bejárás.
Ma viszont csak a régi kerítés alapok és oszlopfõk övezik a területet, utalva a múltra, de hangsúlyozva a közpark jelleget, hogy az mindenki számára élvezhetõen nyitva álljon.
2003-ban az önkormányzat egy fából készült játékvárat helyezett ide kis hintákkal a kisebb gyerekek örömére.

Az önkormányzat az önállósodás után külsõleg tatarozta az épületet, 1997-ben belsõ lambériázás, késõbb mennyezet felújítás, illetve a régi fapadló burkolólapokra történõ cseréje is bekövetkezett.
2004-ben helyi védettség alá helyezték az épületet, majd a következõ évben egy sikeres pályázat segítségével teljes tetõkorszerûsítés történt.
A régi épület ennek ellenére persze továbbra is rászorul több helyen a felújításra.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s