Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Esztergomi vár

t: 4284

Esztergomi vár

Képek:Részletek:

   A Váregyen körben látható az egykori várfalból több bástya, kapu, rondella és az összekötő falak XII. század végi, román stílusú maradványai gótikus és reneszánsz részletekkel, barokk átalakításokkal.
III. Béla király (1172-1196) Európa-szerte ismert és csodált, művészi kiképzésű palotájának maradványai alatt néhány évvel ezelőtt tárták fel a régészek az István kori palota falait.
Ezek a falmaradványok a magyar államalapítás korának és Esztergom városának legrégibb - ezeréves - magyar építményei, melyek méltán reprezentálják az egykori főváros jelentőségét és gazdagságát.
Művészeti szempontból jelentősebbek azonban III. Béla király palotájának maradványai, melyek nemcsak Esztergom, de Magyarország Árpád-kori építészetének legremekebb emlékei közé tartoznak.
A török kori ostromokban elpusztult és elföldelt palotaromokat 1934-38 között tárták fel és állították helyre.
Az úgynevezett felsővárhoz tartoznak a királyi érseki palota és kápolna maradványai, az egykori érseki palota, a dunai gyalogkapu, az északi nagy rondella, a keleti kaputorony (a Telegdy-bástya és a budai bástya), a török bástya és a királyi vár kápolnája is.
A rekonstruált épületekben működik a Vármúzeum.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s