Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Esztergomi vár

t: 5907

Esztergomi vár

Kpek:Rszletek:

   A Váregyen körben látható az egykori várfalból több bástya, kapu, rondella és az összekötõ falak XII. század végi, román stílusú maradványai gótikus és reneszánsz részletekkel, barokk átalakításokkal.
III. Béla király (1172-1196) Európa-szerte ismert és csodált, mûvészi kiképzésû palotájának maradványai alatt néhány évvel ezelõtt tárták fel a régészek az István kori palota falait.
Ezek a falmaradványok a magyar államalapítás korának és Esztergom városának legrégibb - ezeréves - magyar építményei, melyek méltán reprezentálják az egykori fõváros jelentõségét és gazdagságát.
Mûvészeti szempontból jelentõsebbek azonban III. Béla király palotájának maradványai, melyek nemcsak Esztergom, de Magyarország Árpád-kori építészetének legremekebb emlékei közé tartoznak.
A török kori ostromokban elpusztult és elföldelt palotaromokat 1934-38 között tárták fel és állították helyre.
Az úgynevezett felsõvárhoz tartoznak a királyi érseki palota és kápolna maradványai, az egykori érseki palota, a dunai gyalogkapu, az északi nagy rondella, a keleti kaputorony (a Telegdy-bástya és a budai bástya), a török bástya és a királyi vár kápolnája is.
A rekonstruált épületekben mûködik a Vármúzeum.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.027 s