Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Füzéri vár

t: 5451

Füzéri vár

Kpek:


Rszletek:

   A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet.

A község múltja a történelmi középkorra nyúlik vissza, a Füzéri vár a mai napig a község központi eleme, fõ turisztikai látványossága.
Füzér, Magyarország észak-keleti részén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hegyköz kistérségben a magyar-szlovák határnál helyezkedik el.
A térség turisztikai vonzerejét az érintetlen természet és a gazdag, hagyományokon alapuló kulturális vonzerõ jelentõsen emeli.
A természeti vonzerõk megléte az érintetlenségnek köszönhetõ. A tudatos beavatkozás eredménye a kialakított tájvédelmi körzet és a védett természeti területek. A tiszta, szennyezéstõl mentes, attraktív környezetet változatos kulturális vonzerõk egészítik ki.
A Nagy-Milic, a környezõ hegyek, erdõk, a gazdag növény- és állatvilág nagyszerû élménnyel szolgálnak az ide látogatóknak, melyre a koronát a Füzéri vár nyújtotta esztétikai és erkölcsi élmény teszi fel. A Nagy- Milic egyben a túrázók kedvelt célpontja, hiszen itt ér véget a jól ismert Országos Kéktúra.

Füzér várát valószínûleg az Aba nemzetség tagjai emelték a XIII. század elején, 1235-ben már királyi adomány tárgyát képezte. Története során nagy részben királyi vár vagy fõúri nagybirtok volt. Perényi Péter koronaõr 1526-1527 között itt õrizte a magyar királyi szent koronát. 1676 májusában a császári katonaság elrontatta.

Az erõdítmény régészeti kutatásait 1977-ben Juan Cabello és Feld István kezdte meg.
A jelentõs történeti, építészeti és kulturális értékeket képviselõ vár legújabb kori feltárása és helyreállítása 1990 óta történik Simon Zoltán régész és Oltai Péter építész-tervezõ közremûködésével.
1995-1997 évben a várkápolna megmentése és helyreállítása történt.
1996-tól valósult meg a gazdasági épületrész fennmaradt falainak megóvása, megkezdõdött a lakópalota északi-, észak-nyugati szakaszán a pinceszint részleges rekonstrukciója.
A Széchenyi terv keretében a KVI közremûködésével 2000-2001 között tötént meg a vár bejáratát védõ kaputorony - és bástya helyreállítása, 2004-2005-ben pedig a palota nyugati pince szintjének teljes rekonstrukciója.
2005-2006 évben a vár konyhája és sütõháza épült újjá eredeti funkciót biztosító módon INTERREG pályázati támogatással, 2007 évben kiépült a vár vízhálózata az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával.
A községben 2003 novemberében megalakult a Füzéri Várvédõ Egyesület, mely szervezet célja a vár fénykorához köthetõ XVI századi életképek bemutatása.
A község meglévõ turisztikai vonzerejének fokozása, a meglévõ értékek megõrzésének és továbbadásának igénye ösztökélte és eredményezte a 2003 évben elõször megrendezett Füzéri Várnapok rendezvénysorozat létrejöttét, mely idén 2009-ban hetedik alkalommal kerül megrendezésre.

A Füzéri Vár nyitvatartási ideje:
Március 15-október 25.: naponta 9-18 óráig
Október 26-március 14.: naponta 10-15 óráig


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s