Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Károlyi-kastély, Füzérradvány

t: 5409

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Kpek:


Rszletek:

   A településtõl keletre fekvõ Károlyi-kastélyt 1 km hosszúságú, 120 éves erdei- és feketefenyõk által szegélyezett bekötõúton érjük el.

A kastélyt a Réthey család földesúri lakóhelyül építtette Füzér vára pótlására.
A szabadon álló, összetett alaprajzú, emeletes, manzárdtetõs épület felújítása folyamatos. Az emeletes déli és keleti fõszárny a földszintes északi keresztszárnnyal kis díszudvart alkot.
A hosszú keleti szárny park felé nézõ homlokzata az épület legkarakterisztikusabb nézete. Középen emeletes loggia húzódik, ehhez csatlakozik jobbról a nyolcszög alaprajzú, vékony és magas, romantikus stílusú torony. A zászlótartó kilátótorony kiképzése, valamint a télikert félköríves, magas, osztott ablakai mind a romantika hatását mutatják.

Károlyi László (1859-1936) 1898 és 1907 között jelentõs belsõépítészeti átalakításokat végeztet, a tervezõ Alberto Pio bécsi építész volt. Belül stukkódíszek, márványburkolatok készültek. Márvány fürdõszobákat építettek.

A kastélyban összesen 17 különbözõ stílusú és korú kandalló kapott helyet.
1898-tól Firenzébõl reneszánsz és kora barokk kõfaragványokat, bútorokat és textíliákat vásároltak.
A reprezentatív berendezést szolgáló tárgyak közül több reneszánsz faragott kõkeret, oszlopos virágtartó, kõ lavabo (kézmosó építmény) ma is a látható.
A szalonokat XV-XVI. századi bútorokkal rendezték be.

A kastély F-betût formázó földszintjén helyezkedett el a gróf szalonja, hálószobája, írókabinetje, márványburkolatú fürdõszobával és ebédlõvel, a páratlan szépségû, márványból faragott csavartoszlopos hall, az emeleti helyiségekhez vezetõ lépcsõ, a vadászebédlõ, a nagy szalon, a családi ebédlõ, a tálaló, a konyha, majd a bálteremként is szolgáló télikert, és a kastély kápolnája.
Az emeleten szalonok és hálók sora húzódott, és egy a földszintihez hasonló pazar márvány fürdõszoba szolgálta a kényelmet.

A kastély parkja is védett érték

Az államosítás után a kastélyt egészségügyi intézményként hasznosították, majd 1993-ban a Mûemlékek Állami Gondnoksága lett a rendkívül leromlott állagú épület kezelõje.
A felújítás megkezdõdött, a tervek szerint ismét a reneszánsz kultúra otthona lehet a kastély.
A helyreállítás ütemének megfelelõen egyre több terem nyílik meg a nagyközönség elõtt.

A földszinti termekben történeti enteriõr-kiállítás látható, nagyszalonja és díszebédlõje fogadások és bálok színhelye.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.034 s