Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Károlyi-kastély, Füzérradvány

t: 3198

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Képek:


Részletek:

   A településtől keletre fekvő Károlyi-kastélyt 1 km hosszúságú, 120 éves erdei- és feketefenyők által szegélyezett bekötőúton érjük el.

A kastélyt a Réthey család földesúri lakóhelyül építtette Füzér vára pótlására.
A szabadon álló, összetett alaprajzú, emeletes, manzárdtetős épület felújítása folyamatos. Az emeletes déli és keleti főszárny a földszintes északi keresztszárnnyal kis díszudvart alkot.
A hosszú keleti szárny park felé néző homlokzata az épület legkarakterisztikusabb nézete. Középen emeletes loggia húzódik, ehhez csatlakozik jobbról a nyolcszög alaprajzú, vékony és magas, romantikus stílusú torony. A zászlótartó kilátótorony kiképzése, valamint a télikert félköríves, magas, osztott ablakai mind a romantika hatását mutatják.

Károlyi László (1859-1936) 1898 és 1907 között jelentős belsőépítészeti átalakításokat végeztet, a tervező Alberto Pio bécsi építész volt. Belül stukkódíszek, márványburkolatok készültek. Márvány fürdőszobákat építettek.

A kastélyban összesen 17 különböző stílusú és korú kandalló kapott helyet.
1898-tól Firenzéből reneszánsz és kora barokk kőfaragványokat, bútorokat és textíliákat vásároltak.
A reprezentatív berendezést szolgáló tárgyak közül több reneszánsz faragott kőkeret, oszlopos virágtartó, kő lavabo (kézmosó építmény) ma is a látható.
A szalonokat XV-XVI. századi bútorokkal rendezték be.

A kastély F-betűt formázó földszintjén helyezkedett el a gróf szalonja, hálószobája, írókabinetje, márványburkolatú fürdőszobával és ebédlővel, a páratlan szépségű, márványból faragott csavartoszlopos hall, az emeleti helyiségekhez vezető lépcső, a vadászebédlő, a nagy szalon, a családi ebédlő, a tálaló, a konyha, majd a bálteremként is szolgáló télikert, és a kastély kápolnája.
Az emeleten szalonok és hálók sora húzódott, és egy a földszintihez hasonló pazar márvány fürdőszoba szolgálta a kényelmet.

A kastély parkja is védett érték

Az államosítás után a kastélyt egészségügyi intézményként hasznosították, majd 1993-ban a Műemlékek Állami Gondnoksága lett a rendkívül leromlott állagú épület kezelője.
A felújítás megkezdődött, a tervek szerint ismét a reneszánsz kultúra otthona lehet a kastély.
A helyreállítás ütemének megfelelően egyre több terem nyílik meg a nagyközönség előtt.

A földszinti termekben történeti enteriőr-kiállítás látható, nagyszalonja és díszebédlője fogadások és bálok színhelye.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.009 s