Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Dõry-kastély

t: 4868

Dõry-kastély

Kpek:Rszletek:

   A kastély egy különös házasság révén vált igazán közismertté.
Sokan tudják, hogy az itt élõ gróf Dõry Katalin és gróf Buttler János 1792-ben kötött házassága az alapja Mikszáth Kálmán (1847-1910) Különös házasság (1900) címû regényének.

Akik még nem ismerték a történetet, azok számára igazán érdekesek lesznek a következõ sorok:
A hihetetlen, ám valós szerelmi legenda egy ártalmatlannak tûnõ vendégeskedéssel kezdõdött: két sárospataki diák, gróf Buttler János és barátja útban hazafelé betértek Dõry báró házába.
A barátságos vendéglátás után ki-ki ment saját útjára, így az ifjú Buttler Bornócra, ahol atyai áldás kíséretében megkérte kedvese kezét.
A szerelmes gróf vesztére - korábbi ígéretéhez hûen - ismét meglátogatta a Dõry családot, ahol idõközben kiderült a család leányának, Katalinnak a várandósága. Mivel ebben az idõben hatalmas szégyen volt lányfejjel gyermeket szülni, az elkeseredett és mindenre elszánt családfõ foglyul ejtette Buttler Jánost, és erõszakkal feleségül vetette vele lányát.
Buttler gróf hiába próbálta érvényteleníttetni a házasságot, az egyház a hosszú évekig elnyúló jogi huzavona után sem engedett.
Végül a gróg megszökött a Dõry-kastélyból.

A kastélyon az évtizedek alatt kisebb átalakításokat végeztek, napjainkban gyógypedagógiai intézményként mûködik. Kertje védett.2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s