Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Dőry-kastély

t: 3146

Dőry-kastély

Képek:Részletek:

   A kastély egy különös házasság révén vált igazán közismertté.
Sokan tudják, hogy az itt élő gróf Dőry Katalin és gróf Buttler János 1792-ben kötött házassága az alapja Mikszáth Kálmán (1847-1910) Különös házasság (1900) című regényének.

Akik még nem ismerték a történetet, azok számára igazán érdekesek lesznek a következő sorok:
A hihetetlen, ám valós szerelmi legenda egy ártalmatlannak tűnő vendégeskedéssel kezdődött: két sárospataki diák, gróf Buttler János és barátja útban hazafelé betértek Dőry báró házába.
A barátságos vendéglátás után ki-ki ment saját útjára, így az ifjú Buttler Bornócra, ahol atyai áldás kíséretében megkérte kedvese kezét.
A szerelmes gróf vesztére - korábbi ígéretéhez hűen - ismét meglátogatta a Dőry családot, ahol időközben kiderült a család leányának, Katalinnak a várandósága. Mivel ebben az időben hatalmas szégyen volt lányfejjel gyermeket szülni, az elkeseredett és mindenre elszánt családfő foglyul ejtette Buttler Jánost, és erőszakkal feleségül vetette vele lányát.
Buttler gróf hiába próbálta érvényteleníttetni a házasságot, az egyház a hosszú évekig elnyúló jogi huzavona után sem engedett.
Végül a gróg megszökött a Dőry-kastélyból.

A kastélyon az évtizedek alatt kisebb átalakításokat végeztek, napjainkban gyógypedagógiai intézményként működik. Kertje védett.2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s