Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Orczy-kastély

t: 3477

Orczy-kastély

Képek:


Részletek:

   Az épület leginkább egy család kényelmét szolgálta, s csak kevés vendég elszállásolására nyújtott lehetőséget. Mégis az évtizedek során sok jelentős személyiséget fogadott falai között.
1814-ben I. Sándor orosz cár szállt meg a barokk kastély falai közt.
1849 április 1-én az egyik emeleti teremben Görgey tartott haditanácsot, s a történelem furcsa fintora, hogy pár hónappal később a magyar szabadságharcot leverő Paskievics orosz tábornagy volt a ház vendége.
Az 1917-es nagy tűzvészt követően a városba látogató királyi párt itt fogadta gróf Westphalen Rhabanné és leánya, báró Wildburg Arthurné.

A kastély a XIX. század második felében leányi öröklés révén a Szapáryak, majd herceg Auersperg, gróf Westphalen és báró Wildburg tulajdona lesz.
Az 1930-as évek közepén az utolsó tulajdonos, báró Wildburg Arthurné eladta a városnak.
1951 végén az ipariskola tanműhelye és tanulóotthona kapott helyet a kastélyban. Ekkor érte el csúcspontját a pusztulás. Falakat bontottak, ajtókat, ablakokat cseréltek. Felszedték az intarziás parkettát és az udvaron elégették.
Az eredeti vasalatok, lépcsőkorlátok, a park bronzszobrai a MÉH-telepen kötöttek ki.
Az 50-es évek második felében a Mátra Múzeum és a városi könyvtár működött falai között.
A múzeum 1984-ben kapta meg teljes egészében az épületet. A felújítások során egyre több apró részlet kerül napvilágra, amely hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a kastély építéstörténetéről.
Sajnos az 50-es évek átalakításai alkalmával olyan részletek tűntek el, melyek lehetetlenné teszik, hogy valaha is egykori szépségében csodálhassuk az épületet.


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.049 s