Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Grassalkovich-kastély

t: 4822

Grassalkovich-kastély

Kpek:Rszletek:

   A GÖDÖLLÕI KIRÁLYI KASTÉLY
A gödöllõi kastély Magyarország legnagyobb beépített alapterületû barokk kastélyegyüttese, amely páratlanul gazdag történelmi múltjáról és stílusteremtõ építészeti értékeirõl nevezetes.
Építtetõje Grassalkovich I. Antal, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar fõura, Mária Terézia bizalmi embere volt.

A gödöllõi birtokközpontban megépített kastély fehér- arany színekben pompázó dísztermével, freskókkal díszített szobáival, márvány burkolatú fürdõjével és virágházával, tágas lovardájával, barokk színháztermével, valamint hatalmas parkjával a kor fõúri életvitelének méltó reprezentánsa volt.
Az épület 1867 és 1916 között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kedvelt pihenõhelyeként szolgált, majd 1920-tól 1944-ig Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt.
A II. világháború után a méltatlan hasznosítási formák következtében a pusztulás évei következtek, mintegy fél évszázadon keresztül. Az 1989-ben felgyorsult felújítási munkálatok eredményeképpen 1996-ban nyithatta meg kapuit az ismét régi fényében pompázó kastély központi része.
A Gödöllõi Királyi Kastélymúzeum állandó kiállításának 26 termében a kastély két fénykora elevenedik meg: A Grassalkovichok kora címû kiállítás a barokk udvari kultúrát mutatja be, míg a rekonstruált királyi lakosztályok, a díszterem és az Erzsébet királyné emlékkiállítás a királyi család gödöllõi tartózkodásait idézi fel, kitekintéssel a kor történelmi hátterére.

A GÖDÖLLÕI BAROKK KASTÉLYSZÍNHÁZ
A kastélyegyüttes déli szárnyában - Grassalkovich I. Antal barátjának, gróf Migazzi Kristóf váci püspök, bécsi bíboros érsek lakosztálya helyén - Grassalkovich II. Antal herceg 1782 és 1785 között alakíttatott ki színházat. A mintegy 100 személy befogadására alkalmas barokk színház ún. idényszínházként mûködött, amelyben csak a hercegi udvar gödöllõi tartózkodása idején tartottak elõadásokat. A zenét a herceg 24 tagú állandó zenekara szolgáltatta.
A belsõ falakat - a teret perspektivikusan tágító - dekoratív, klasszicizáló késõbarokk falfestések díszítik.
A kastélyszínházat a kiegyezés évében, az 1867-es munkálatok során szüntették meg, amikor két födém behelyézésével terébõl 15 szobát alakítottak ki.
Az 1986 õszén feltárt kastélyszínház Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerû színháza, amely Európában is ritkaságnak számít.
A kastélyszínház rekonstrukciója építészeti nemzeti örökség egyik szép példája, amely a FIABCI (Ingatlanfejlesztési Világszervezet) VI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán, díjban részesült 2004 májusában pedig a nemzetközi megmérettetésen, Houstonban is elismerést kapott.

A KIRÁLYDOMBI PAVILON
A Gödöllõi Királyi Kastély parkjának egykori nevezetessége a királydomb s a ráépített pavilon. A hatszögletû, 6,5 méter átmérõjû épületet Grassalkovich I. Antal emeltette az 1760-as évek második felében.
Az épület belsejét faburkolatba illesztett olajportrék díszítették: honfoglalás kori magyar vezérek és a magyar királyok arcképei. Az 54 portréból jelenlegi ismereteink szerint 14 maradt meg, a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában.
Mivel az eredeti képek faburkolatba való tartós beépítése több szempontból sem lehetséges, így a teljes képsorozat rekonstrukciójára volt szükség. Az elpusztult részeket az 1890-es években készült fotók alapján állították helyre.


Kulturális rendezvények
Õsztõl tavaszig kamarazenei koncertek a kastély dísztermében.
Nyáron szabadtéri koncertek a díszudvaron.
Hagyományos rendezvények: Ibolya Nap, Koronázási Hétvége, Barokk Kastélynapok augusztus elején, Nyárbúcsúztató koncert augusztus végén, Nemzetközi Hárfafesztivál október 2. hetében, Liszt Ferenc Zongorafesztivál október végén, Adventi Kastélynapok decemberben.

Ajándékbolt
A kastély reprezentatív, igényesen kialakított, gazdag választékkal rendelkezõ üzlete.
Kínálatuk: Herendi és Hollóházi porcelánok, emlékérmék, Erzsébet királynéval és a kastéllyal kapcsolatos ajándéktárgyak, kézmûvesek magyaros termékei, Szamos marcipán, italkülönlegességek, édességek, kastéllyal kapcsolatos kiadványok (múzeumi katalógusok), könyvek (A gödöllõi kastély; Gödöllõ, a királyné kastélya; Gödöllõi királyi szakácskönyv), képeslapok, CD-k, videokazetták, és egyéb ajándékok széles választéka.

Kastély Kávézó
Az 1860-as évekbõl származó Friedl-cukrászdai pult, a Hollóházi porcelán készlet, a kastély 250 éves boltíves falai, a felszolgálók stílusos ruhái, régmúlt korok hangulatát idézi.

A kávézó kínálatából: kávékülönlegességek, sütemények, fagylaltkelyhek, italok bõ választéka. Meg lehet kóstolni a Sissi sárgabarack krémlikõrt a Zwack háztól és az ezzel készülõ Sissi kávét.

Nyitva tartási idõ:
A kastély a hét minden napján nyitva tart!
Április 1-október 31. 10.00-17.00
November 1-március 31. 10.00-18.00

Múzeumunkban a kastélyban vizsgázott tárlatvezetõk vezethetnek. Csoportok számára belépést és vezetést elõzetes bejelentkezés alapján tudunk biztosítani.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.021 s