Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Mesterházy Fenyõgyûjtemény

t: 3867

Mesterházy Fenyõgyûjtemény

Kpek:


Rszletek:

   A Mesterházy Fenyõgyûjtemény büszkeségei a zord éghajlatról érkezõ fenyõk.
Az 1981 õszi vásárlás után az erdõtarcsai 2400 négyszögöles birtokon megkezdõdött a telepítés az ELTE Botanikus Kerttel közösen kialakított elgondolás szerint, ahol dr. Isépy István igazgató és dr. Orlóci László fõkertész jó lehetõséget láttak a kezdemé-nyezésben.
Késõbb a Vácrátóti Botanikus Kertben Kósa Géza segítette egzótákkal a gyûjteményt.
Az onnét származó ritkaságok ma már termõ példányokká növekedtek, mint pl. a Koyama-luc Japánból (Picea koyamai), a turkesztáni luc (Picea schrenkiana), a szahalini luc (Picea glehnii), a szibériai luc (Picea obovata), a távol-keleti szibériai és koreai jegenyefenyõk: Abies nephrolepis, Abies sibirica, Abies homolepis, majd az erdeifenyõk közül a mexikói diófenyõ (Pinus cembroides), a közönséges erdeifenyõ mongóliai változata (Pinus sylvestris var. mongolica).

A kert díszei a félsivatagi és mediterrán borókafélék, mint a Folly Gyula szaporította nehézszagú boróka (Juniperus foetidissima), a szír boróka (Juniperus drupacea), a Debreczy Zsolt gyûjtötte észak-amerikai félsivatagi Juniperus osteosperma, vagy az Orlóci László által gyûjtött anatóliai Juniperus excelsa kék változatai, és a keszthelyi Simon Ferencné észak-amerikai maggyûjtéseibõl származó, pompás, változékony, sziklás-hegységi borókák (Juniperus scopulorum) és McNab-ciprus (Cupressus macnabiana).


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s