Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Szabadtéri Néprajzi Gyûjtemény

t: 3690

Szabadtéri Néprajzi Gyûjtemény

Kpek:Rszletek:

   A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyûjtemény Somogyban, az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élõ faluban létrejött falumúzeum.
Célja a somogyi faépítkezés legszebb, napjainkig fennmaradt emlékeinek megmentése, az objektumok szabadtéri néprajzi gyûjteménybe történõ áttelepítésével.
Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehetõ legnagyobb mértékû megtartásával, a hagyományos anyagok és a hagyományos technika alkalmazásával történt.

A gyûjtemény Szennában történõ létrehozását a falu népi építészeti hagyományai, a még itt, eredeti helyén található népi talpas ház (Zóka Peti Lidi néni-féle, 1848-ban épült lakóház - ma turistaszállásként is mûködik), a település táji adottságai, valamint a kiemelkedõen szép, festett, kazettás mennyezetû templom indokolták.

A Szennai Önkormányzat területén elhelyezkedõ, a Somogy megyei Rippl-Rónai Múzeum kezelésében lévõ szabadtéri múzem Knézy Judit néprajzi koncepciója, L. Szabó Tünde építész és társai tervei szerint, Szigetvári György bábáskodásával jött létre.
Az Europa Nostra díjas (1980) múzeum hírnevéhez nagy mértékben hozzájárult Csepinszky Mária egykori múzeumvezetõ is, akit tevékenysége elismeréseként Szenna Község Képviselõ-testülete 2000-ben a község díszpolgárává választott.

Az elsõ lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg.
Az építkezés, a múzeum fejlesztése azóta szinte folyamatos.
A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince és présház is megtekinthetõ.

A múzeum területén található Somogy megye egyik legszebb mûemléke, a festett kazettás mennyezetû, népi barok stílusban épült református templom is.

A múzeum területén gyakran rendeznek hagyományõrzõ foglalkozásokat.

A fogadóépületben Falusi Béla és Falusiné Terjék Éva fazekasok habán edényei, valamint Gosztonyi Zoltán fa- és csontfaragó mûvész munkái tekinthetõk és vásárolhatók meg.
Itt kapott helyet egy szatócsbolt is.

A múzeum megtekinthetõ:
Kedd - Vasárnap: 10-18 óráig
Hétfõ: Szünnap


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s