Főoldal > Látnivaló > Műemlék > Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

t: 1713

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

Képek:Részletek:

   A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény Somogyban, az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum.
Célja a somogyi faépítkezés legszebb, napjainkig fennmaradt emlékeinek megmentése, az objektumok szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével.
Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és a hagyományos technika alkalmazásával történt.

A gyűjtemény Szennában történő létrehozását a falu népi építészeti hagyományai, a még itt, eredeti helyén található népi talpas ház (Zóka Peti Lidi néni-féle, 1848-ban épült lakóház - ma turistaszállásként is működik), a település táji adottságai, valamint a kiemelkedően szép, festett, kazettás mennyezetű templom indokolták.

A Szennai Önkormányzat területén elhelyezkedő, a Somogy megyei Rippl-Rónai Múzeum kezelésében lévő szabadtéri múzem Knézy Judit néprajzi koncepciója, L. Szabó Tünde építész és társai tervei szerint, Szigetvári György bábáskodásával jött létre.
Az Europa Nostra díjas (1980) múzeum hírnevéhez nagy mértékben hozzájárult Csepinszky Mária egykori múzeumvezető is, akit tevékenysége elismeréseként Szenna Község Képviselő-testülete 2000-ben a község díszpolgárává választott.

Az első lakóépületet 1975-76-ban telepítették át, és 1978-ban nyitották meg.
Az építkezés, a múzeum fejlesztése azóta szinte folyamatos.
A lakóházakon, és a hozzájuk tartozó gazdasági épületeken kívül több pince és présház is megtekinthető.

A múzeum területén található Somogy megye egyik legszebb műemléke, a festett kazettás mennyezetű, népi barok stílusban épült református templom is.

A múzeum területén gyakran rendeznek hagyományőrző foglalkozásokat.

A fogadóépületben Falusi Béla és Falusiné Terjék Éva fazekasok habán edényei, valamint Gosztonyi Zoltán fa- és csontfaragó művész munkái tekinthetők és vásárolhatók meg.
Itt kapott helyet egy szatócsbolt is.

A múzeum megtekinthető:
Kedd - Vasárnap: 10-18 óráig
Hétfő: Szünnap


További információ:

Kapcsolatfelvétel Kapcsolatfelvétel


Kérjük adja meg adatait és írja meg üzenetét.
A *-al megjelölt részek kitöltése kötelező.

Név*:
Telefon:
E-mail cím*:
Tárgy*:
Fontosság:
Sürgős Átlagos Nem sürgős
Üzenet*:
Ha ezt a szöveget látja engedélyezze a képek megjelenítését
Írd ide mit látsz a képen:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.012 s