Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Zirci Arborétum

t: 4406

Zirci Arborétum

Kpek:Rszletek:

   Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyûjtemény. Nem az Õs-Bakony része, hanem elõrelátó emberek alkotása.
A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeknek a megmentésére.
Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvõ élõfagyûjteménye.

Az 1766-ban készült térképen még az látható, hogy mai a Arborétum területe a Cuha jobb és bal oldalára közel merõlegesen parcellázott terület volt.
A parcellákat a Ciszterci Apátságnak örökös jobbágyságot fogadott németajkú családok mûvelték.

1754-ben már megépült az Angol-park virágháza - ma a Reguly Szakképzõ tornaterme- és az elõtte, ill. az apáti lakosztály elotti területet nagy mennyiségu termõfölddel kiegyenlítették és azt tömör tégla - kõkerítéssel körbekerítették. (Az imént említett kerítés vonult végig a Széchenyi, a Kertész utcán - egykori Kert utcán - és napjainkban a korabeli kerítés látható a Köztársaság úton.)

Az Arborétum 20 ha-os területe napjainkra a Magyarország területérõl begyûjtött fafajok és egyéb növényeken kívül, a világ öt kontinensérol származó olyan fás- és lágyszárú növények gyûjteménye, amelyek a Magas-Bakony 400 m tengerszintfeletti mikroklímájában jól érzik magukat.
Több kiadványt, ismertetõt vehet a kezébe a látogató, amelybõl részletesen megismerkedhet az Arborétum történetével, a látható növények fajtájával, eredeti élõhelyével.
Érdekes építménye az Arborétumnak a filagória, ahol kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években és annak a hagyománynak az ismeretében az 1950-es, az 1990-es években.
A park centrumban egy hársfacsoport árnyában Békefi Remig apátúr, mûvelõdéstörténész 1934-ben alapított kegyeleti emlékhelye látható.
Használhatunk egy több négyzetméteres digitális térképet, mellyel az egyes növényfajok helyérõl tájékozódhatunk.

Kevesen tudják, hogy I. András királyunk Zircen halt meg, melynek a 2005-ben felavatott szobor állít méltó emléket.

A Madarak és Fák napját minden évben természetvédelmi akadályversennyel ünnepli meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az arborétumot szakvezetõvel is megtekinthetik a látogatók, elõzetes jelentkezés alapján.

Nyitvatartási idõ:
márc. 15 - ápr. 30.: 9.00 - 17.00
máj. 1 - aug. 31.: 9.00 - 19.00
szept. 1 - nov. 15.: 9.00 - 17.00
más napokon: bejelentkezéssel (min. 15 fõ)


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s