Főoldal > Látnivaló > Természeti érték > Zirci Arborétum

t: 2987

Zirci Arborétum

Képek:Részletek:

   Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása.
A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeknek a megmentésére.
Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye.

Az 1766-ban készült térképen még az látható, hogy mai a Arborétum területe a Cuha jobb és bal oldalára közel merőlegesen parcellázott terület volt.
A parcellákat a Ciszterci Apátságnak örökös jobbágyságot fogadott németajkú családok művelték.

1754-ben már megépült az Angol-park virágháza - ma a Reguly Szakképző tornaterme- és az előtte, ill. az apáti lakosztály elotti területet nagy mennyiségu termőfölddel kiegyenlítették és azt tömör tégla - kőkerítéssel körbekerítették. (Az imént említett kerítés vonult végig a Széchenyi, a Kertész utcán - egykori Kert utcán - és napjainkban a korabeli kerítés látható a Köztársaság úton.)

Az Arborétum 20 ha-os területe napjainkra a Magyarország területéről begyűjtött fafajok és egyéb növényeken kívül, a világ öt kontinensérol származó olyan fás- és lágyszárú növények gyűjteménye, amelyek a Magas-Bakony 400 m tengerszintfeletti mikroklímájában jól érzik magukat.
Több kiadványt, ismertetőt vehet a kezébe a látogató, amelyből részletesen megismerkedhet az Arborétum történetével, a látható növények fajtájával, eredeti élőhelyével.
Érdekes építménye az Arborétumnak a filagória, ahol kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években és annak a hagyománynak az ismeretében az 1950-es, az 1990-es években.
A park centrumban egy hársfacsoport árnyában Békefi Remig apátúr, művelődéstörténész 1934-ben alapított kegyeleti emlékhelye látható.
Használhatunk egy több négyzetméteres digitális térképet, mellyel az egyes növényfajok helyéről tájékozódhatunk.

Kevesen tudják, hogy I. András királyunk Zircen halt meg, melynek a 2005-ben felavatott szobor állít méltó emléket.

A Madarak és Fák napját minden évben természetvédelmi akadályversennyel ünnepli meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az arborétumot szakvezetővel is megtekinthetik a látogatók, előzetes jelentkezés alapján.

Nyitvatartási idő:
márc. 15 - ápr. 30.: 9.00 - 17.00
máj. 1 - aug. 31.: 9.00 - 19.00
szept. 1 - nov. 15.: 9.00 - 17.00
más napokon: bejelentkezéssel (min. 15 fő)


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.017 s