Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Nagyerdei Kultúrpark

t: 3978

Nagyerdei Kultúrpark

Kpek:Rszletek:

   A debreceni Nagyerdõ varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit.

A vidéki kertek sorában elsõként alapított állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdõ életébe.
Az alapításkori kicsiny terület bõvülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának, mintegy 1500 példányát.

Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentõsen megváltozott, egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élõvilág megõrzésében. Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia.
Kicsik és nagyok számára az önálló felfedezések élményét, az állatvilág, a természet titkaiba történõ bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevõk az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedõkön és a jeles napok rendezvényein.
Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert, új élõhely-típusú bemutatóit is láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetõvé teszik, és az ilyen körülmények között élõ fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.

A kert különleges értékei közé tartoznak a fehérkezû gibbonok. Jerry és Lenocska elsõként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot.
A nílusi vízilópár, Linda és Szigfrid lánya, vezérnõsténnyé nõtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben.
A látogatók kedvencei a feketefejû pókmajmok, a kétujjú lajhárok, és a recés zsiráf.
Madarak között Magyarországon csak itt láthatóak a nyergesgólyák, a fuvolázómadár és a szirti sas.

Az állatkert 1961-tõl összevonva mûködik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven.
A Vidámpark 15 játéküzemével a régió legnagyobb és legpatinásabb intézménye.
A Kultúrpark területe 1994-tõl természetvédelmi oltalom alatt áll és az itt megtalálható 341 növényfajával egyre inkább betölti a növénykerti feladatokat.

Az intézmény alapító tagja a Magyar Állatkertek szövetségének és 1994-tõl teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s