Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Medveotthon

t: 3491

Medveotthon

Kpek:Rszletek:

   Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye.

Az 5,5 hektáron elterülõ együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggõ kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él itt
A területen 8 darab szûk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve.
Egy-egy barlangban két-három medve is pihen.
Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utántöltenek. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek.
Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó idõtöltés számukra a kergetõzés.
Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.
A természetes élõhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdõ biztosítja az elrejtõzést, és a fáramászás lehetõségét.
Ugyan minden medvének 38 játszópajtása van, azért vannak szigorú szabályok.
Saját kialakított, kivívott rangsorát mindenkinek figyelembe kell venni.
Õsszel és télen a territóriumnak is nagy szerepe van, amit illik betartani, ellenkezõ esetben ugyanis komoly következményekkel számolhat a renitenskedõ.
Éppen ezért a takarmány szétosztása úgy történik, hogy minden állat territóriumába eljuttatják a neki szükséges mennyiséget, hogy a kialakult rangsor ne befolyásolja az eleség felvételi lehetõséget, mert ez néhány állat rendszertelen táplálkozásához vezetne.
Fontos, hogy a felesleges élelem, amit nem esznek meg a medvék, össze legyen takarítva, mert ez vonzza a nem kívánatos rágcsálókat.
A kifutó dús növényzete lehetõvé teszi a medvék számára, hogy a nyári idõszakban rügyeket és gyökereket is ehessenek.
A menhelyen élõ hím állatok elhelyezésükkor ivartalanítva lettek, hogy szaporodás ne fordulhasson elõ. Ilyen kis területen ugyanis a bocsok nevelése a nõstények számára lehetetlen, egymás bocsaiban kárt tennének, elkülönítésükre pedig nincs lehetõség.
Téli álom idejére kialakulnak a párok. Így egy-egy szalmával megrakott barlangban akár több medve is pihenhet. A nyugalmi állapot idejére a takarmányozást fel-függesztik. Kora tavaszig a kifutóban a látványos élet megszûnik.

A farkasok kifutója
2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetû területet kapott az a 18 európai szürkefarkas, akik elõször költöztek be.
Egy kiugrás-gátló kerítéssel bõvítették az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.
Megépült egy 120 m2-es, 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élõknek a természetes körülményeket.
Hamar kialakultak a falkára jellemzõ rangsorok.
A két, jól elkülöníthetõ csapat jól megfér egymás mellett.
2003 tavaszán egy fehérfarkas is a lakótársuk lett, sõt, azóta még egy szürkefarkas csatlakozott.

Nyitva tartás:
A Medveotthont az év minden napján nyitva található, de ha igénybe szeretné venni az egyéb szolgáltatásainkat is, a következõ idõpontokat javasolhatók:
Március 1-tõl szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
Október 1-tõl február 29-ig: 8 órától sötétedésig

Büfé és melegkonyha
Nyitva tartás: 9-19-ig

Igyekeznek a gyerekek számára egészséges édességeket biztosítani, a menhely arculatához illeszkedõ alacsony árfekvésû játékokat is értékesítenek.

A büfében az állatoknak csemegét (répát, mézet) is lehet vásárolni, a mézhez hosszú nyelû fakanalat biztosítanak ingyen, hozott méz esetén is.

Reggel 10-tõl záróráig: pónilovaglás, ugrálóvár, kézmûves foglalkozások, arcfestés és nagyon jó hangulat várja a látogatókat!


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.017 s