Foldal > Látnivaló > Természeti érték > Pál-völgyi-barlang

t: 5289

Pál-völgyi-barlang

Kpek:Rszletek:

   A Szépvölgyi út mentén létesített kõbányából nyíló barlangok már 1902-ben felkeltették az arra járó turisták figyelmét.
Azonban a barlangok néhány méteres járható szakasz után sorra beszûkültek.

A szájhagyomány szerint 1904. júniusában egy, a bányaudvar szélén legelészõ birka alatt beszakadt a föld.
Az állat kimentésére odasietett a barlangfelügyelõ fia, Bagyura János, aki észrevette, hogy az üregnek folytatása van. Amikor a barlangkutató turisták, köztük Jordán Károly és Scholtz Pál Kornél megtekintették az üreget, némi sziklabontás árán sikerült a mai Pál-völgyi barlang elülsõ, cseppkövekkel is díszített szakaszába bejutniuk. A lelkes kutatók 1910-ig folytatták munkájukat, és helyenként robbantás segítségével felfedezték a barlang kb. 1 km. hosszú szakaszát.

A barlangot a kutatások és a barlangrendszer feltérképezése után a Pannónia Turista Egyesület tagjai látták el elsõként lépcsõkkel, korlátokkal, áthidalásokkal. Az így járhatóvá tett szakaszt 1919-tõl a nagyközönség szakavatott vezetõk kíséretében, karbidlámpák fényénél tekinthette meg.

Nagyot lendített a barlang látogatottságán, hogy 1927-ben Magyarországon tartották az Elsõ Nemzetközi Barlangkutató Kongresszust. Erre az alkalomra a fõváros támogatásával villanyvilágítással látták el a látogatható barlangszakaszt, biztonságosabbá, kényelmesebbé téve a barlang megtekintését.

A második világháború során óvóhelynek használták a barlangot. Ez sajnos azzal járt, hogy a barlang berendezéseiben és képzõdményeiben sok kár keletkezett.

A háború után némileg helyrehozták a károkat, de komolyabb felújításra csak 1973-ban került sor, mikor az Országos Természetvédelmi Hivatal nagy anyagi áldozatok árán, a barlangkutatók társadalmi munkájának segítségével korszerûsítette a villanyvilágítást és az utakat a barlangban.

1989-ben a Budapesten rendezett 10. Nemzetközi Barlangtani Kongresszus tiszteletére egy újabb szakasz és egy új kijárat került kiépítésre. Ezzel megteremtõdött az útismétlés nélküli látogatás lehetõsége, s egyben a barlang befogadóképessége is nõtt.

A kiépített szakasz ezzel az utolsó bõvítéssel elérte az 500 méteres hosszúságot.

Eközben a barlang tudományos vizsgálata is szép eredményeket hozott, így például a denevérállomány folyamatos megfigyelése, a lámpák környékén megtelepedett algafajok vizsgálata, a beszivárgó víz mennyiségének és minõségének nyomon követése.

Több évtizedes szünetelés után 1980-ban újra megindult a Pál-völgyi barlang feltáró kutatása, ami igen jelentõs eredményekre vezetett. Ekkor a Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport két tagjának sikerült a huzat útját követve addig ismeretlen barlangrészekbe hatolniuk. Céltudatos és kitartó munkájuk eredményeképpen mára a barlang ismert és felmért hossza meghaladja a 13 km-t. Az új felfedezések jelentõsége nem csak abban rejlik, hogy a Pál-völgyi barlang Magyarország második leghosszabb barlangja lett, hanem az újonnan felfedezett járatokban talált képzõdmények igen nagy tudományos értékük révén hozzájárulnak a barlangok keletkezésének jobb megismeréséhez.


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s