Foldal > Vendéglátás > Borozó > Borgaléria Pinceborozó

t: 4733

Borgaléria Pinceborozó

Kpek:Rszletek:

   Néhány mondat a Borgalériáról:
2004. május 1-jén nyitotta meg kapuit, azzal a céllal, hogy bárki betekintést nyerhessen a Tokaj-Hegyalján termesztett szõlõfajták, és az ebbõl hagyományos (fahordós érlelés) és nyugati technológiákkal (acéltartályos érlelés) készült minõségi, és különleges minõségû fehér borok világába.

Tokaj-Hegyaljához 28 település tartozik. Mindegyik településen mai napig folyik szõlõtermesztés, illetve borkészítés.
Ezen területeken termelt, dûlõszelektált szõlõbõl készült borokat szeretnénk mindenki számára elérhetõvé, megismerhetõvé tenni, mind palackozott, mind pedig kimért bor formájában.

Magáról az épületrõl:
Az épület maga teljesen új, a Tokaji hegyre jellemzõ, (vulkanikus tevékenység során létrejött, jól megmunkálható, porózus) keresztúri tufával van borítva.
Ez a tufa, egész hegyalján a föld alatt elterülõ, több 100 km-es pincerendszernek, szép és tartós belsõ burkolóeleme.
Régebben ebbõl építkeztek is, de mára már csak, mint díszítõelem ékeskedik az új házak falán. Az ólomberakásos festett üvegablakok tokaji motívumokkal színesítik a világos falat.

A pince kb.50 fõs borozóhelyiségébõl nyílik, amely egykor a katolikus egyház tulajdonában volt (innen a Papok pincéje elnevezés).
A kb. 300 éves történelmi pince alapítását kb. a Rákóczi szabadságharc idejére tehetjük.
Ezt a neobarokk stílusú, hegyalján talán egyedülálló, pilléres boltívvel rendelkezõ pince, 2000 hl. mennyiségû bor befogadására képes.

A 36 m hosszú lovagtermet alakítottuk át 80 fõs pinceborozóvá.
Mellette két kiszolgáló oldalág található, melyeket bormúzeumként szeretnénk hasznosítani.
Itt az általunk forgalmazott, hegyaljai termelõk palackos borait lehet majd megtekinteni.
Öt darab mementóként meghagyott, egyenként több mint 4000 l-es, embertõl magasabb hordók árulkodnak a letûnt idõk borászatáról.
Érdekessége még a pincének, hogy egy 1 méter átmérõjû kõbõl faragott oszlop támasztja alá a boltívek találkozását, ezzel is fokozva a stabilitást. A falat nemes penész borítja, mely szimbiózisban él a borral.
A borból kipárolgó anyagokból táplálkozik, hálául a bornak egyenletesen hûvös (9-11*C) hõmérsékletet és megfelelõ páratartalmat biztosít a pincében.
A lovagteremben sajnos a nemes penész lassan nyeri vissza eredeti állapotát, mivel Trianon után a Jászói Premontrei Érsekséget a mai Szlovákia területéhez csatolták, így a pince állami kézbe került.
Ekkor leadópinceként funkcionált a volt Borkombinát tulajdonában.
1990-ben a rendszerváltás után, megszûnt a keleti piac, a Borkombinát tönkre ment. Évekig álltak az üres hordók, melyek szétszáradtak, elkorhadtak. Amikor a pincét privatizálták, már nem volt benne megmenthetõ állapotban lévõ hordó. Bor híján a nemes penész kiszáradt.
Jelenleg a borforgalom hatására megindult a nemespenész újratelepülése. Ma a Papok pincéje magán tulajdonban van, és hivatott a régi Tokaji hírnév öregbítésére, Tokaj-Hegyalja borainak bemutatására.

Szolgáltatásaink:
50 fõs borozó:
kisebb konferenciák, bankettek, rendezvények, üzleti megbeszélések tartása 150-200 fõs pinceborozó: egyéni és csoportos borkóstolás, bor-kultúrához kapcsolódó programok, borestek és fogadások lebonyolítása

Magánszálláshely:
1 db 4 ágyas fürdõszobás (6 ágyasra pótágyazható): Ár: 14000 HUF/éj + IFA
1 db 4 ágyas fürdõszobás: Ár: 12000 HUF/éj + IFA
1 db 3 ágyas fürdõszobás: Ár: 10000 HUF/éj + IFA
1 db 2 ágyas fürdõszoba nélkül: Ár: 4000 HUF/éj + IFA
Reggeli: tojás, felvágott, szalámi, sonka, sajt, péksütemény, vaj, tea, kávé, tej, kakaó. Ár: 800 HUF/fõ
Félpanzió: Ár: 1900 HUF-tól/fõ
Borkóstoló (3, 5, 7 boros, ill. igény szerint!) Ár: 990 HUF-tól/fõ
Birtoklátogatás (pl: Béres, Babits, Török)


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s