Főoldal > Vendéglátás > Borozó > Borgaléria Pinceborozó

t: 3156

Borgaléria Pinceborozó

Képek:



Részletek:

   Néhány mondat a Borgalériáról:
2004. május 1-jén nyitotta meg kapuit, azzal a céllal, hogy bárki betekintést nyerhessen a Tokaj-Hegyalján termesztett szőlőfajták, és az ebből hagyományos (fahordós érlelés) és nyugati technológiákkal (acéltartályos érlelés) készült minőségi, és különleges minőségű fehér borok világába.

Tokaj-Hegyaljához 28 település tartozik. Mindegyik településen mai napig folyik szőlőtermesztés, illetve borkészítés.
Ezen területeken termelt, dűlőszelektált szőlőből készült borokat szeretnénk mindenki számára elérhetővé, megismerhetővé tenni, mind palackozott, mind pedig kimért bor formájában.

Magáról az épületről:
Az épület maga teljesen új, a Tokaji hegyre jellemző, (vulkanikus tevékenység során létrejött, jól megmunkálható, porózus) keresztúri tufával van borítva.
Ez a tufa, egész hegyalján a föld alatt elterülő, több 100 km-es pincerendszernek, szép és tartós belső burkolóeleme.
Régebben ebből építkeztek is, de mára már csak, mint díszítőelem ékeskedik az új házak falán. Az ólomberakásos festett üvegablakok tokaji motívumokkal színesítik a világos falat.

A pince kb.50 fős borozóhelyiségéből nyílik, amely egykor a katolikus egyház tulajdonában volt (innen a Papok pincéje elnevezés).
A kb. 300 éves történelmi pince alapítását kb. a Rákóczi szabadságharc idejére tehetjük.
Ezt a neobarokk stílusú, hegyalján talán egyedülálló, pilléres boltívvel rendelkező pince, 2000 hl. mennyiségű bor befogadására képes.

A 36 m hosszú lovagtermet alakítottuk át 80 fős pinceborozóvá.
Mellette két kiszolgáló oldalág található, melyeket bormúzeumként szeretnénk hasznosítani.
Itt az általunk forgalmazott, hegyaljai termelők palackos borait lehet majd megtekinteni.
Öt darab mementóként meghagyott, egyenként több mint 4000 l-es, embertől magasabb hordók árulkodnak a letűnt idők borászatáról.
Érdekessége még a pincének, hogy egy 1 méter átmérőjű kőből faragott oszlop támasztja alá a boltívek találkozását, ezzel is fokozva a stabilitást. A falat nemes penész borítja, mely szimbiózisban él a borral.
A borból kipárolgó anyagokból táplálkozik, hálául a bornak egyenletesen hűvös (9-11*C) hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosít a pincében.
A lovagteremben sajnos a nemes penész lassan nyeri vissza eredeti állapotát, mivel Trianon után a Jászói Premontrei Érsekséget a mai Szlovákia területéhez csatolták, így a pince állami kézbe került.
Ekkor leadópinceként funkcionált a volt Borkombinát tulajdonában.
1990-ben a rendszerváltás után, megszűnt a keleti piac, a Borkombinát tönkre ment. Évekig álltak az üres hordók, melyek szétszáradtak, elkorhadtak. Amikor a pincét privatizálták, már nem volt benne megmenthető állapotban lévő hordó. Bor híján a nemes penész kiszáradt.
Jelenleg a borforgalom hatására megindult a nemespenész újratelepülése. Ma a Papok pincéje magán tulajdonban van, és hivatott a régi Tokaji hírnév öregbítésére, Tokaj-Hegyalja borainak bemutatására.

Szolgáltatásaink:
50 fős borozó:
kisebb konferenciák, bankettek, rendezvények, üzleti megbeszélések tartása 150-200 fős pinceborozó: egyéni és csoportos borkóstolás, bor-kultúrához kapcsolódó programok, borestek és fogadások lebonyolítása

Magánszálláshely:
1 db 4 ágyas fürdőszobás (6 ágyasra pótágyazható): Ár: 14000 HUF/éj + IFA
1 db 4 ágyas fürdőszobás: Ár: 12000 HUF/éj + IFA
1 db 3 ágyas fürdőszobás: Ár: 10000 HUF/éj + IFA
1 db 2 ágyas fürdőszoba nélkül: Ár: 4000 HUF/éj + IFA
Reggeli: tojás, felvágott, szalámi, sonka, sajt, péksütemény, vaj, tea, kávé, tej, kakaó. Ár: 800 HUF/fő
Félpanzió: Ár: 1900 HUF-tól/fő
Borkóstoló (3, 5, 7 boros, ill. igény szerint!) Ár: 990 HUF-tól/fő
Birtoklátogatás (pl: Béres, Babits, Török)


További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.020 s