Foldal > Látnivaló > Múzeum > Kecskeméti Planetárium

t: 4882

Kecskeméti Planetárium

Kpek:Rszletek:

   Az Egyenlítõtõl az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességrõl látható csillagos égboltot ki tudunk vetíteni, szemléltetvén a Föld forgásának különbözõ látványát.

Az Egyenlítõ csillagos égboltján a híres Dél-Keresztjét és a szomszédos legközelebbi csillagot (a Centauri) is megszemlélhetjük.

A planetáriumban azt is meg tudjuk mutatni, hogy az Északi Sarkon csupán egyetlen csillag kel föl és nyugszik le: a Nap.
Ezáltal érthetõvé válik, hogy ott fél évig nappal van és fél éven át egyfolytában éjszaka.
Nappal és zuhogó esõben is a planetárium kupolájára tudjuk varázsolni akár a tízezer évvel ezelõtti csillagos égboltot.
Szemléltetni tudjuk az égitestek mozgását, és mutatunk ûrszondák által a bolygókról, holdjaikról, kisbolygókról, üstökösökrõl készített színes közelképeket, valamint a világ legnagyobb távcsöveivel több órán át fényképezett felvételeket csillaghalmazokról, csillagközi anyagfelhõkrõl, galaxisokról, stb.
A Föld forgását szimulálva azt is játszhatjuk, hogy képzeletben fölgyorsítjuk az idõt, sõt olyat is, mintha ûrhajóban lennénk. (Igazi rakétakilövést is tudunk mutatni.) Mindezt gyerekek, felnõttek egyaránt élvezik.

Tehát intézményünk kiválóan alkalmas mindenekelõtt külön iskolai osztályok fogadására, és nekik speciális rendhagyó órák tartására, viszont nem alkalmas nagy bevételt hozó, tekintélyes létszámú közönségre épülõ mûsorok tartására.
A Kecskeméti Planetárium elsõdleges feladata az iskolai oktatást segítõ szemléletes, didaktikus - és persze ugyanakkor látványos, sõt a lehetõségekhez képest szórakoztató -, rendhagyó órák tartása.
(A planetárium legfõbb sajátossága az a szemléltetési lehetõség, amivel sok esetben egyszerûbben és érthetõbben lehet megtanítani különbözõ jelenségeket, mint iskolai körülmények közepette.)
Amellett, hogy az intézmény elsõsorban planetárium, egy kicsit bemutató csillagvizsgáló is.
(Habár amíg más ilyen csillagvizsgálókban a mûszer fix elhelyezéséhez nyitható kupolával ellátott épület áll rendelkezésre, itt ilyen sajnos nincs: a távcsövet minden egyes alkalommal ki kell cipelni az utcára, fölállítani, majd a bemutatás végeztével ismét dobozba zárni.)

Derült idõ esetén tehát (sötétedéstõl) távcsöves bemutatásra is lehetõség van.
Az érdeklõdõk távcsövön át a saját szemükkel láthatják adott esetben a holdkrátereket, a Szaturnusz gyûrûjét, a Jupiter felhõsávjait és a körülötte keringõ Galilei-holdakat, félvénuszt, kettõscsillagokat, csillaghalmazokat, galaxist, csillagközi anyagfelhõket, stb.


Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.016 s