Foldal > Üdülési ajánlat > Falusi turizmus > Pincefalu

t: 4880

Pincefalu

Kpek:


Rszletek:

   Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég! - Hajós - Pincefalu

Hajós Magyarország déli részén, Kalocsától 20 km-re fekszik, mely az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak. Lakói 85%-ban svábok.
A török uralom után Kalocsa érseke Gróf Csáki Imre Németországból több turnusban telepített ide családokat. Az ideérkezõk kihasználták az új haza adta lehetõségeket.

A faluhoz közel a Duna menti löszhátra szõlõt telepítettek, az alatta húzódó löszpartba borospincéket vájtak.
A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hõmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelõdnek bennük.
Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1200 pincébõl áll. Hangulatos utcáiban sétálva lehetõség van pincelátogatásra és a pincében érlelõdõ borok kóstolására.

Ha még nem hallott a több évszázados múltra visszatekintõ, történelmi szõlõ-és bortermelésérõl nevezetes település lakóinak hagyományos falusi vendégszeretetérõl, ha szeretne többet megtudni az itt élõ emberek szokásairól, hagyományairól, a borkultúráról, ha úgy érzi megállná a helyét szüreteléskor, vagy préseléskor, ha szívesen részt venne egy igazi szüreti mulatságon, vagy egyszerûen csak szeretne kikapcsolódni és eltölteni néhány napot ebben a fantasztikus hangulatú, a világon egyedülálló pincefaluban, érdemes ide ellátogatni!

Ha már Hajóson vagyunk, semmiképp sem szabad kihagynunk a gazdák pincéiben érlelõdõ, finomabbnál-finomabb borokat!

A falutól 2 kilométerre található Hajós legismertebb, és egyben leglátogatottabb része, a löszhátra épített pincefalu.
A szorosan egymás mellett sorakozó, mintegy 1200 fehérre meszelt présház a népi építészet remeke.
Az egymáshoz bújó jellegzetes épületek Európa legnagyobb összefüggõ pincefaluját alkotják!
A löszfalba 20-50 méter hosszú pincealagutakat vájtak, melyek télen-nyáron kedvezõ, közel azonos hõmérsékletet biztosítanak az itt tárolt Hajósi borok számára. Ezek a mesterségesen létrehozott pincelyukak többnyire boltívesek, téglával kirakottak. A löszfalba vájt pincelyukak fölé présházakat építettek, melyek azon kívül, hogy itt dolgozzák fel a szõlõt, üde színfoltjai a falunak, és kellemes kikapcsolódást nyújtanak a vendégeknek.

A legenda szerint a régi szép idõkben csak a férfiak mehettek ki a pincékhez, nõket csak akkor fogadtak, ha szüretelni, vagy éppen takarítani kellett!
A férfiak, hogy sûrûbben látogathassák a pincéket kitalálták, hogy a krumplit bezony a kellemesen hûvös pincében kell tárolni, különben nem lesz meg a jellegzetes zamata!
Ma már a nõk szabadon járhatnak-kelhetnek a pincék között, bár még így sem látni õket olyan sûrûn.
A pincék között sétáló vendég gyakran láthat borkóstolásra nyitva álló kapukat, víg kedélyû, barátságos házigazdákat, valamint bográcsban rotyogó, ínycsiklandó étkeket, amiket a hajósiakkal való elõzetes egyeztetés alapján bárki megrendelhet magának.

A hajósi pincesor azonban nemcsak látványosságával, hanem kiváló minõségû boraival is ezrével vonzza a magyar és külföldi vendégeket.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s