Foldal > Gyógy és wellness > Gyógyfürdõ > Hungarospa

t: 3492

Hungarospa

Kpek:


Rszletek:

   1925. október 25-én csodálatos esemény történt Magyarország egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón.

Szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységbõl földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 Co-os víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott.
Pávai Vajna Ferenc volt az a tudós geológus, akit hévizünk atyjának nevezünk.
Neki köszönhetõ, hogy a természet e csodálatos ajándéka immáron több,mint hét évtizede az emberiséget szolgálhatja.
A föld mélyének bársonyos barna, forró kincse elárasztotta a környékbeli mélyedéseket, s az emberek az elsõ meglepõdésen hamar túlesve fürdõzni, mosni kezdtek benne.
Az ámulat azonban folytatódott.
Hamar észrevették, hogy a víz csodát tud. Gyorsabban gyógyultak a sebek, enyhültek a reumatikus fájdalmak.
E szenzációs hír felkeltette a szakemberek érdeklõdését.
Megvizsgálták, vegyelemezték a folyékony forró arany összetételét, s páratlan megállapítások születtek. Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízrõl:
Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredõ víz alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minõsítendõ. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hõmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthetô, hozzá hasonló összetételû és hõmérsékletû víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes.
Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint ... a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez. Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdõkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthe- tõ, de a tengervíztõl eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdõ, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységû.

Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdõt épít.


Tulajdonsgok:
Víz típusa: Konyhasós, kloridos

Tovbbi informci:

Kapcsolatfelvtel Kapcsolatfelvtel


Krjk adja meg adatait s rja meg zenett.
A *-al megjellt rszek kitltse ktelez.

Nv*:
Telefon:
E-mail cm*:
Trgy*:
Fontossg:
Srgs tlagos Nem srgs
zenet*:
Ha ezt a szveget ltja engedlyezze a kpek megjelentst
rd ide mit ltsz a kpen:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s