Főoldal > Gyógy és wellness > Gyógyfürdő > Termál- és Gyógyfürdő

t: 1949

Termál- és Gyógyfürdő

Képek:


Részletek:

   Kevesen tudják, hogy a Hagyma fővárosában , Makón- Budapesttől 200 km-re, a nagylaki határátkelőtől 20 km-re- már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erejét.
Nem sokkal később Dr. Batka István reumatológus főorvos kezdeményezésére elindult a fürdőépítés.
A kútfúrásoknál az első 1956 júniusában volt a járási tanács udvarán- nagy hozamú, 41 C fokú alkálihidrogénkarbonátos ásványvíz tört fel 993 m mélyből.
A főorvos tudta, Makó a melegvizű kútjával felbecsülhetetlen érték birtokába jutott.
Dr. Batka István kezdeményezésére a marosi iszapot és a makói hévizet tudományos szervek is megvizsgálták és megállapították, mindkettő kitünően gyógyítja a mozgásszervi reumás betegségeket. Ennek során a makói iszapot 1961-ben gyógyiszappá nyilvánították.
Két évvel később megnyílt a városban a hévízzel táplált tisztasági strandfürdő.

A makói fürdőben, 1982-ben indult be a gyógyrészleg. Mivel a termálvíz reumás betegségeket gyógyító hatása hamarosan közismertté vált a hazai és külföldi közönség körében így az Egészségügy Minisztérium a makói termálvizet 1988-ban gyógyvízzé nyilvánította.

A Népjóléti Minisztérium 1991-ben körzeti gyógyfürdővé nyilvánította a létesítményt, és a 90-es évek elejétől látványos fejlődésnek indult a fürdő: megnyílt az elektromos kezelő, a hydro- és balneoterápás kezelések, a mechanoterápiás kezelések, a gyógytorna-kezelések, a marosi gyógyiszappakolás.
1994-től az úszómedence vízforgatós rendszerű, feszítet víztükrű lett, télen pedig légtartásos sátorral fedett.
A fürdő közkedvelt medencéje, amely májustól szeptemberig működik, az élménymedence 2002-től üzemel.
Újdonság még a 10 éven felülieknek a 75 m hosszú óriási csúszda, amely 9 m magasból indul és a 80 m2 vízfelületű, feszített víztükrű, vízforgatós rendszerű medencébe érkezik.

A 2006-ban kezdődő fejlesztési beruházással, új területtel és létesítménnyel is fog bővülni a fürdőszolgáltatás, itt elsősorban az iskolai úszásoktatás képzés számára szeretnénk további erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a Makó- és a környéken élő gyerekek már a lehető legkorábban megtanulhassanak úszni.

Az egész évben működő gyógyfürdő Makó szívében közel 13000 négyzetméteren fekszik, melynek háromnegyed része zöld terület.
Az árnyas fák alatt színvonalas vendéglátással várja az ide látogatókat hűsölésre, kikapcsolódásra a Termál- és Ggyógyfürdő minden dolgozója.


Tulajdonságok:
Víz típusa: Ásványvíz - Alkalikus
Gyógyjavallatok: Idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedések

További információ:


2009 - LHP Portálcsoport - Minden jog fenntartva
0.011 s