Foldal > Gyógy és wellness > Gyógyfürdõ > Termál- és Gyógyfürdõ

t: 4064

Termál- és Gyógyfürdõ

Kpek:


Rszletek:

   Kevesen tudják, hogy a Hagyma fõvárosában , Makón- Budapesttõl 200 km-re, a nagylaki határátkelõtõl 20 km-re- már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz gyógyító erejét.
Nem sokkal késõbb Dr. Batka István reumatológus fõorvos kezdeményezésére elindult a fürdõépítés.
A kútfúrásoknál az elsõ 1956 júniusában volt a járási tanács udvarán- nagy hozamú, 41 C fokú alkálihidrogénkarbonátos ásványvíz tört fel 993 m mélybõl.
A fõorvos tudta, Makó a melegvizû kútjával felbecsülhetetlen érték birtokába jutott.
Dr. Batka István kezdeményezésére a marosi iszapot és a makói hévizet tudományos szervek is megvizsgálták és megállapították, mindkettõ kitünõen gyógyítja a mozgásszervi reumás betegségeket. Ennek során a makói iszapot 1961-ben gyógyiszappá nyilvánították.
Két évvel késõbb megnyílt a városban a hévízzel táplált tisztasági strandfürdõ.

A makói fürdõben, 1982-ben indult be a gyógyrészleg. Mivel a termálvíz reumás betegségeket gyógyító hatása hamarosan közismertté vált a hazai és külföldi közönség körében így az Egészségügy Minisztérium a makói termálvizet 1988-ban gyógyvízzé nyilvánította.

A Népjóléti Minisztérium 1991-ben körzeti gyógyfürdõvé nyilvánította a létesítményt, és a 90-es évek elejétõl látványos fejlõdésnek indult a fürdõ: megnyílt az elektromos kezelõ, a hydro- és balneoterápás kezelések, a mechanoterápiás kezelések, a gyógytorna-kezelések, a marosi gyógyiszappakolás.
1994-tõl az úszómedence vízforgatós rendszerû, feszítet víztükrû lett, télen pedig légtartásos sátorral fedett.
A fürdõ közkedvelt medencéje, amely májustól szeptemberig mûködik, az élménymedence 2002-tõl üzemel.
Újdonság még a 10 éven felülieknek a 75 m hosszú óriási csúszda, amely 9 m magasból indul és a 80 m2 vízfelületû, feszített víztükrû, vízforgatós rendszerû medencébe érkezik.

A 2006-ban kezdõdõ fejlesztési beruházással, új területtel és létesítménnyel is fog bõvülni a fürdõszolgáltatás, itt elsõsorban az iskolai úszásoktatás képzés számára szeretnénk további erõfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a Makó- és a környéken élõ gyerekek már a lehetõ legkorábban megtanulhassanak úszni.

Az egész évben mûködõ gyógyfürdõ Makó szívében közel 13000 négyzetméteren fekszik, melynek háromnegyed része zöld terület.
Az árnyas fák alatt színvonalas vendéglátással várja az ide látogatókat hûsölésre, kikapcsolódásra a Termál- és Ggyógyfürdõ minden dolgozója.


Tulajdonsgok:
Víz típusa: Alkalikus - Ásványvíz
Gyógyjavallatok: Idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedések

Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.015 s