Foldal > Látnivaló > Mûemlék > Római katolikus templom - Magyarország talán legrégibb és legkisebb temploma

t: 4953

Római katolikus templom - Magyarország talán legrégibb és legkisebb temploma

Kpek:


Rszletek:

   Hazánk talán legrégibb és legkisebb ma is mûködõ temploma itt, a völgyszûkületnél hirtelen kanyarodó út és a Tarna-patak között emelkedõ kis dombon áll.

Építési idejére vonatkozóan nagy jelentõségû Heszlmann Imrének még a bõvítés idején (1872-73) készített felmérési rajza.
A kutatók közül Ipolyi Arnold építését a XI-XII. századra, míg Gerevich Tibor a XII. század közepére tette, majd Csemegi József a szentély építését utóbbi idõszakra,... de a hajót korábbi, a IX-X. században keletrõl jött példák nyomán épített alkotásnak tartotta....
Major Jenõ egy tanulmányában felvetette annak lehetõségét, hogy Tarnaszentmárián Géza fejedelem egyik leányának...volt az udvarháza,...
Gyõrffy György István király korára határozta meg a tarnaszentmáriai templom építésének idejét. (Tájak - Korok - Múzeumok Kiskönyvtára 321.szám, 1988.)

Az altemplomban családi sírhely került feltárásra, amelynek korát az ott elõkerült õskori-, hullámvonalas Árpád-kori és egy középkori edénytöredék alapján a XV-XVI. századra tehetjük.


Tovbbi informci:


2009 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.014 s