, 2022/9/13

Néhány éve nagyon népszerű mozgásforma lett a spinning, manapság a legtöbb fitnessterem órarendjében megtalálható. Hatékony kardió edzés, ahol a csoport tagjai közösen égetik a plusz kilókat. De mit jelent a spinning kifejezés?

spinning

A spinning egy speciális szobabiciklin végzett magas intenzitású kardió edzés, amit egy profi edző vezényel le, és ő felel a jó hangulatért. A zenés biciklizés mentálisan és lelkileg is feltölt, mellette pedig fejleszti az állóképességet.

Mennyire hatékony a spinning edzés? 

Egy spinning óra során akár 800 kalóriát is elégethetünk, ami rengeteg, főleg, hogy közben jól érezzük magunkat. Általában egy spinning órán 10-20 ember vesz részt, vannak kezdő és haladó órák is egyaránt. Az edző feladata, hogy koordinálja az eseményeket, ugyanis a bicikliken több funkció is megtalálható. Mehetünk dombnak felfelé, vagy akár versenyezhetünk is, mindezt egyhelyben tekerve. A kezdők úgy juthatnak el a haladó szintre, hogy szépen fokozatosan fejlesztik az állóképességüket.

A spinning főbb előnyei

A spinning kevésbé erőlteti meg a térdet és a bokát, mint a futás, ezért azok számára is ajánlott, akik ízületi problémákkal vagy térdfájdalommal küzdenek. Természetesen az edzések előtt ki kell kérni orvos véleményét. Összességében a spinning nagyon szórakoztató, még akkor is, ha nagyon elfáradunk, hiszen a zene, és az óra hangulata maximálisan felpörget.

Több izmot mozgatunk meg, mint gondolnánk!

A spinning pedálozási gyakorlatokból áll, az edzés során a hátsó lábizmokat is megdolgoztatjuk, ezért megnyúlnak, és a pedálozásnak köszönhetően aktiválódnak. Vannak olyan izmok, amelyeket gyaloglás, futás közben nem használunk aktívan, azonban a spinning edzés során ezek az izmok is dolgoznak. A lábak aktív mozgása, a zene ritmusa együttesen erősítik a csípőt, a hátsó lábszárat és a vádli területét is. A spinning felgyorsítja az anyagcserét, és nagy mennyiségű kalóriát vagyunk képesek elégetni az edzés közben. A hasizmok sem maradnak ki a munkából, hiszen az előrehajolás során folyamatosan megfeszülnek, idővel pedig megerősödnek. A speciális kerékpárokon két fogantyú található, amelyek aktív használatával a vállizmok, a karizmok, és a mellkas izmai is edzhetők.

Mit vegyünk fel a spinning órára?

Edzésre alkalmas ruhát és sportcipőt, arra pedig mindig figyeljünk, hogy ne bő szárú nadrágot viseljünk edzés közben, amely véletlenül beleakadhat a pedálba. A spinning órákra érdemes beszerezni egy biciklis nadrágot és kerékpáros cipőt, amely megfelelően tud a pedálhoz tapadni és kényelmes. Fontos,hogy az edzés közben jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Mit vigyünk feltétlenül magunkkal?

Egy üveg víz minden alkalommal legyen nálunk, ugyanis a folyadékpótlás nagyon fontos a spinning edzés folyamán, emellett a törölközőt se hagyjuk otthon. Sokan pulzusmérő órát is visznek az ilyen típusú edzésekre.

Ha régóta kipróbálnád a spinning kardió edzést, akkor látogass el a Brill Fitnessbe, ahol a csoportos edzések keretein belül töltődhetsz fel, miközben a legjobb zenék szólnak! A jó hangulat garantált!

Kardió edzésformák, amelyek lerobbantják a plusz kilókat

A kardió, vagy más néven kardiovaszkuláris edzésformák, olyan aerob gyakorlatokat jelentenek, amelyek a légzőszervek és a szív-és érrendszer terhelhetőségét növelik, emellett javítják az állóképességet, és elősegítik a fogyást. Milyen kardió mozgásfajtákat ismerhetünk?

Az aerob mozgás során fontos a pulzus

A normál pulzusszám átlagértéke 70 szívverés/perc körüli, zsírégetés szempontjából az ideális pulzusszám 120 szívverés/perc, amelyet 40 percig érdemes tartanunk, hiszen a szervezet legelőször a szénhidrát raktárhoz nyúl, majd ezután a zsírraktárakból merít energiát az edzés folyamán. Oda kell figyelnünk arra, hogy az edzés intenzitását ne vigyük túlzásba, hiszen ellenkező esetben az izomsejtekhez fog nyúlni a szervezetünk. Szerezzünk be egy pulzusmérő órát, hogy optimalizálni tudjuk a zsírégetést.

Ismertebb aerob mozgástípusok csoportjába sorolhatjuk a futást és a kocogást, de vannak más lehetőségek is, amelyek segíthetnek az ideális testsúly elérésében. Melyek ezek a kardió mozgásfajták?

Ugrókötelezés

Az alakformáló kardió edzések közé kiválóan beilleszthető az ugrókötelezés, amivel egy óra alatt közel 900 kalóriát égethetünk el. Nagyobb túlsúly esetén tilos belevágni, mivel jelentősen megterheljük vele a szívet. Jó tanács, hogy az ugrókötelezést kombináld más gyakorlatokkal, például egy idő után válts át plankre!

Spinning

A spinning egyre népszerűbb a csoportos órák körében, a zenés biciklizés mentálisan is feltölt, feszesíti a comb és fenék izmokat, emellett jól megdolgoztatja a törzs izmait. Jó hatással van a keringési rendszerre, növeli a pulzust, miközben növeli az állóképességet. Nagyjából egy óra biciklizéssel 600 kalóriától szabadulhatunk meg.

Kettlebell        

A kardiótornák közül fontos megemlíteni a kettlebell edzés előnyeit, mivel hatásosan képes átmozgatni az összes izmot, miközben hatékonyan formálja azokat. A kettlebellnél a súlyzó kialakításán van a hangsúly, ahol a súlypont az eszköz alján található, ennek köszönhetően kiváló alakformáló edzés. A gyakorlatok előtt ne felejtsünk el bemelegíteni! A csoportos órákon egy alkalom során 1000 kalóriától is megszabadulhatsz.

Úszás

Az ízületi problémákkal küzdők számára jó választás lehet az úszás. Egy óra gyorsúszással 700 kalóriát is elégethetsz, miközben erősíted a vállakat. A víz ellenállása miatt erős a zsírégető hatása, egy könnyebb mellúszással is 600 kalóriától búcsúzhatsz el óránként.

Mi történik a testünkkel intenzív zsírégetés közben?

 Ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés, rendszeres fizikai aktivitást kell végeznünk, megfelelő pulzusszámon. A zsírfelhasználás függ az edzés intenzitásától, és legfőképpen az edzettségtől. Egy kevésbé edzett ember keringési rendszere, valamint izomzata nincs felkészülve egy intenzív fizikai terhelésre. Ha szeretnénk változtatni az egészségi állapotunkon, egy jól megtervezett edzéstervre van szükségünk. Egy közepesen edzett ember szervezete az aerob edzés 30. percétől kezdi égetni a zsírt.

 

A csoportos kardió edzéseken lehetőséged van levezetni a mindennapi stresszt, és pillantok alatt feltöltődhetsz. A Brill Fitness csapata garantálja a jó hangulatot, miközben megszabadulhatsz a fránya plusz kilóktól!