, 2023/12/6

A Dunántúl hazánk egyik legerősebb gazdasággal rendelkező része, a paletta pedig meglehetősen színes. Sok térség akár több szektorban is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, ami természetesen a munkaerőpiacra is hatással van.

Gazdasági stabilitás

A hazai gazdaság területileg kifejezetten eltérő képet mutat. Ez nem csupán az egyes térségekben élen járó szektorok tekintetében érhető tetten, de sokszor a komplett gazdasági stabilitásban is. Míg az ország egyes területei törékenyebb, sokszor nehezebb körülményekkel számolhatnak, addig máshol virágzik a gazdaság és évről-évre rendkívül erős számokat produkál. A vezető szerep értelemszerűen a fővárosé ám nyugatabbra, a Dunántúlon is kiváló körülményekkel találkozhatunk.

Ez a fajta stabilitás pedig a munkaerőpiacra is hatással van, így ezekben a régiókban jellemzően a munkahelyek mennyisége is több, a minősége pedig jobb. A legnagyobb lendületet jellemzően az ipari fejlesztések adják, ám ez esetben más szektorok is kifejezetten erősnek mondhatók. A Dunántúl egy jelentős részén ez egyetlen attrakciónak tudható be, ami nem más mint a Balaton. A tavat körülvevő vármegyék települései így szezonálisan leginkább a turizmushoz kötődő bevételekre támaszkodhatnak.

Nem mindenki érint azonban ez a pozitív tendencia, így sokszor hiába található egy város a Balaton közelében, gazdasága más alapokon nyugszik. Erre kínál jó példát Somogy vármegye székhelye Kaposvár is, ahol ugyan szintén számolhatunk a turizmussal, de a hangsúly sokkal inkább az ipari tevékenységen és a szektorban működő cégeken van. Ezt támasztja alá a kaposvári állások palettája is, mely sokszínű lehetőségeket kínál ugyan, de inkább a már említett, itt jellemző területen.

Az ipar diadala

Természetesen nem véletlen, hogy a legtöbb állás Kaposvár iparához köthető, hiszen a legtöbb vállalat ebben a szektorban tevékenykedik. A vármegye egészét tekintve a balatoni turizmus nagyon is fontos gazdasági szerepet tölt be, ám a részesedések tekintetében már nem ilyen egységes a kép. A szezonális előnyöket elsősorban a part menti települések érezhetik, Kaposvár azonban a távolságból adódóan inkább máshová helyezte a hangsúlyokat, ezzel abszolút pozitív tendenciákat teremtve.

sok állás Kaposvár iparában is azt jelenti, hogy a törekvéseket siker koronázta, hiszen a szektoron belül is kifejezetten sokféle vállalat és munkahely érhető el. A legnagyobb fegyvertényt talán az élelmiszeripar területén képes felmutatni a város, hiszen itt működik hazánk immár egyetlen cukorgyára. Ezen a területen nagyobb tejüzemmel, húsipari vállalattal és állateledel gyártóval is találkozhatunk a város ipari szereplőinek palettáján. Emellett pedig több villamossági és elektronikai gyártó cég is működik itt.

Az ipar virágzása természetesen nem egyedülálló ebben a térségben, hiszen több városban is abszolút stabil alapokkal rendelkezik ez a szektor. Bár messzebb található, de jó példa lehet Győr városa is, mely az autóiparra alapozta saját gazdasági erejét és a mai napig kiemelkedő számokat tudhat magáénak. A legtöbb állás Győr Profession kínálatában is ehhez a területhez kapcsolódik, így Kaposvár abszolút nincs egyedül az iparosodott körülményeivel. Ettől függetlenül persze más szektorokat is érdemes megemlíteni.

Saját utakon

Még ha a legtöbb állás Kaposvár ipari szereplőinek is köszönhető, természetesen más szektorokban is adódnak munkalehetőségek a városban és környékén. Bár a balatoni turizmussal bárkinek nehéz versenyre kelni, Kaposvár is számos olyan attrakcióval rendelkezik, melytől releváns turisztikai desztináció. A Balaton analógiáján például érdemes megemlíteni a helyi gyógy- és élményfürdőt, mely egész évben várja a vendégeket. Az ilyen és ehhez kapcsolódó lehetőségek kapcsán egyértelműen adja magát, hogy sok állás Kaposvár turisztikai szektorában is elérhető.

Mindenképpen fontos még megemlíteni a munkahelyek szintjén a helyi egyetemet is. A két intézmény összeolvadásából létrejövő intézmény hazánk egyik legmodernebbje, mely az oktatás területén is abszolút vonzóvá teszi a várost. Az egyetemek pedig jellemzően jó munkáltatók, hiszen a stabil körülmények mellett az elérhető álláshelyek tekintetében is erős számokkal bírnak. Egy állás Kaposvár oktatási szférájában tehát abszolút reális lehetőség lehet.

Talán a fentiekből is jól látszik, hogy bár Kaposvár hazánk legjelentősebb turisztikai attrakciója közelében található, mégis képes volt más utakon megtalálni saját identitását. A Dunántúlra oly jellemző erős gazdaság itt is abszolút tettenérhető, mely a munkahelyek vonatkozásában is érezteti hatását. Egy állás Kaposvár városában a helyi és környékbeli lakosok számára is remek opció, hiszen a helyi paletta meglehetősen színes képet mutat.